Čuva srce i snižava holesterol: Koliko minuta hodanja dnevno je potrebno?

Stručnjaci iz medicinske škole na Harvardu kažu da šetnja ima brojne pozitivne efekte na telo, a neke od njih uključuju pamćenje i niži krvni pritisak i holesterol.

Izvor: B92, tportal.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/Jo Panuwat D
Foto: Shutterstock/Jo Panuwat D

Leto se polako bliži kraju, pa su i temperature prijatnije za duže šetnje i hodanje, što je mnogima omiljena fizička aktivnost, a uz pravilnu ishranu, hodanje dokazano pomaže i pri mršavljenju. Ipak, koliko bi zaista trebalo da hodamo da bi nam šetnja zaista koristila?

Stručnjaci iz medicinske škole sa Harvarda imaju odgovor:

"Ne morate satima da hodate da telo od toga nešto dobije. Štaviše, na primer zdravlje srca znatno može da poboljša svega dva i po sata hoda nedeljno, što je samo 21 minut dnevno", objasnio je stručnjak iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti dr Tomas Friden.

A prednosti hodanja od samo 21 minuta dnevno ne pomažu samo zdravlju srca. Stručnjaci tako tvrde da su drugi pozitivni učinci te vrste fizičke aktivnosti bolje pamćenje, niži krvni pritisak i nižih holesterol, a šetnjom se opušta i napetost, te raste nivo endorfina pa se poboljšava i raspoloženje.

"Ako vam je namera da izgubite kilograme, preporučuje se 30 do 90 minuta bržeg i energičnijeg hodanja dnevno ili većinu dana u nedelji, a ne morate tako da hodate uvek, već nekim danima možete malo više, a nekim malo manje, ali ukupno vreme hodanja u nedelji bi trebalo da iznosi više od 150 minuta. Što se tiče brzine hoda, trebalo bi da hodate dovoljno brzo da budete u zoni vežbanja umerenog intenziteta sa 60 do 70 odsto maksimalne brzine otkucaja srca."

"Iako se često govori o tome da bi u danu trebalo napraviti barem 10.000 koraka, ne treba se fokusirati na taj broj. Važno je pokrenuti se i svakoga dana hodati zadatu minutažu: jednako je efikasno, a ne stvara pritisak kao brojanje koraka."

"Takođe, kad počnete da hodate, pokušajte da ne preskočite više od jednog dana zaredom, istrajnost je bitna za bolje i brže sagorevanje kalorija i metabolizam, ali i za stvaranje pozitivnih navika. U danima kada ne hodate, isprobajte vežbe snage", savetuje dr Friden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu