Stres glavni krivac za manjak sna kod osoba starijih od 60 godina

Različite vrste stresa različito utiču na san. Stres povezan sa poslom bio je povezan sa trajnim problemima spavanja, dok je stres koji nije bio povezan sa poslom predviđao više problema sa spavanjem u budućnosti.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Dragana Gordic/Shutterstock
Foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Istraživanja su pokazala da kako starimo, naš san slabi. A prema novoj studiji sprovedenoj u Finskoj, objavljenoj u časopisu "Journal of Occupational & Environmental Medicine", postoji jedna stvar zbog koje mnogi odrasli u šezdesetim godinama ne spavaju, a to je stres.

Kako stres utiče na san kod starijih osoba?

Istraživači su želeli da procene kako različite vrste stresa utiču na san starijih osoba koje su bile blizu penzije.

U prvoj studiji učestvovalo je više od 2.700 odraslih. Posmatrali su se faktori poput fizičkih i mentalnih radnih uslova, stresnih životnih događaja i ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Dodatna populacijska studija na skoro 4.000 ljudi otkrila je da je više od polovine muškaraca u šezdesetim godinama i 70 odsto žena prijavilo probleme sa spavanjem u poslednjih mesec dana.

"Što je zaposleni imao više radnih i neradnih stresora, to je više problema imao i sa spavanjem", rekla je profesorka psihologije i koautorka studije Marijana Virtanen.

Istraživači su takođe primetili da različite vrste stresa na različite načine utiču na san. Stres povezan sa poslom, na primer, bio je povezan sa trajnim problemima spavanja, dok je stres koji nije bio povezan sa poslom predviđao više problema sa spavanjem u budućnosti. Radni uslovi takođe su bili povezani sa kvalitetom sna, a lošiji uslovi značili su i lošiji san.

Šta bi trebalo učiniti?

Ovi rezultati naglašavaju važnost ravnoteže između poslovnog i privatnog života, naročito tokom stresnih perioda.

Takođe, preduzimanje drugih koraka za ublažavanje stresa samo će koristiti higijeni spavanja. Bilo da to znači započinjanje aktivnosti koja smanjuje stres poput meditacije ili joge, uzimanje dodatka ishrani za ublažavanje stresa ili napraviti veće promene u životu kako biste se rešili onoga što vam stvara stres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu