Svetska zdravstvena organizacija traži kuma: Majmunske boginje će dobiti novo ime

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da želi da pronađe novo, manje stigmatizirajuće ime za bolest koja se brzo širi.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2022.

16:20

Default images
Foto:Shutterstock/Arif biswas

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je javnost da pronađe novo ime za majmunske boginje, pozivajući na pomoć u pronalaženju manje stigmatizirajuće oznake za bolest koja se brzo širi.

Stručnjaci upozoravaju da ime može biti stigmatizirajuće za primate po kojima je bolest nazvana, ali koji igraju malu ulogu u njegovom širenju, kao i na afrički kontinent sa kojim se životinje često povezuju.

Majmunske boginje su dobile ime jer je virus prvobitno identifikovan kod majmuna držanih za istraživanje u Danskoj 1958. godine, ali se bolest nalazi kod brojnih životinja, a najčešće kod glodara.

Bolest je prvi put otkrivena kod ljudi 1970. godine u Demokratskoj Republici Kongo, sa širenjem među ljudima od tada uglavnom ograničeno na određene zemlje zapadne i centralne Afrike, u kojima je endemska.

Ali u maju slučajevi bolesti, koja izaziva groznicu, bolove u mišićima i velike lezije na koži nalik čiru, počeli su da se brzo šire širom sveta, uglavnom među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima.

Predlozi naziva se kreću od tehničkih (opoksid-22, koji je dostavio lekar hitne pomoći sa Harvardske medicinske škole Džeremi Faust) do farsičnih (Poki McPokface).

Jedan od popularnijih podnesaka do sada je Mpok, koji je podneo Samuel Mirielo, direktor muške zdravstvene organizacije REZO, koja već koristi to ime u svojim kampanjama u Montrealu, u Kanadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: