Moguće odobrenje kombinovane vakcine za kovid 19, zna se i kada

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je u petak da bi regulatori Evropske unije za lekove mogli u septembru da odobre upotrebu vakcina efikasnih protiv dve varijante koronavirusa.

Izvor: aa.com.tr
Podeli
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH

Očekuje da će Evropska agencija za lekove 1. septembra razmotriti vakcinu koja bi pružila zaštitu od izvornog virusa i takozvane varijante omikron, poznate i kao BA.1.

"Agencija EU verovatno će se ponovno sastati 27. septembra da bi razmotrila kombinovanu vakcina protiv izvornog virusa i varijante BA.5 koja je odgovorna za najnoviji globalni rast broja slučajeva kovida 19", rekao je Lauterbah.

Američka Agencija za hranu i lekove saopštila je da će kombinovane vakcine, poznate kao "dvovalentne" ili "multivalentne" omogućiti buster dozama da zadrže dokazane prednosti originalnih vakcina protiv koronavirusa, istovremeno pružajući dodatnu zaštitu protiv novih varijanti.

Takav se pristup koristi se kod vakcina protiv gripa, koje se svake godine prilagođavaju zavisno o varijantama koje cirkulišu i štite od četiri varijante gripa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu