Naučnici otkrili moćan skrob koji se nalazi u 5 namirnica, smanjuje opseg karcinoma više od 60 odsto

Međunarodno ispitivanje, poznato kao CAPP2, uključilo je skoro 1.000 pacijenata sa Lynch sindromom iz celog sveta i otkrilo je da redovna doza otpornog skroba, takođe poznatog kao fermentabilna vlakna, uzeta dve godine kao dodatak ishrani, ne utiče na rak creva, ali smanjuje rak u drugim delovima tela za više od polovine.

Zdravlje

Izvor: Živim.hr

Ponedeljak, 08.08.2022.

16:25

Default images
Foto:Shutterstock/Kreminska

Ovaj efekat je bio posebno izražen kod karcinoma gornjeg digestivnog trakta, uključujući karcinom jednjaka, želuca, bilijarnog trakta, pankreasa i dvanaestopalačnog creva. Zapanjujući efekat je trajao čak deset godina nakon prestanka sa suplementom. Prethodno istraživanje objavljeno kao deo istog ispitivanja pokazalo je da aspirin smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva za 50 odsto.

"Otkrili smo da rezistentni skrob smanjuje opseg karcinoma za više od 60 odsto. Efekat je bio najočitiji u gornjem delu creva", objasnio je profesor Džon Meters sa Njukasl univerziteta i dodao da je to važno jer se karcinomi gornjeg dela digestivnog trakta često teško dijagnostikuju i uglavnom se otkrivaju u podmakloj fazi.

Otporni skrob se može uzimati kao dodatak ishrani i prirodno se nalazi u grašku, pasulju, bananama, krompiru, zobi i drugim skrobnim namirnicama. Doza korišćena u ispitivanju jednaka je svakodnevnom konzumiranju banane, pre nego što postanu previše zrele i mekane, jer se skrob u bananama opire razgradnji i stiže do creva gde može da promeni vrstu bakterija koje tamo žive.

Otporan skrob

"Otporni skrob je vrsta ugljenih hidrata koji se ne vari u tankom crevu, već fermentira u debelom crevu, hraneći korisne crevne bakterije. Ova vrsta skroba ima nekoliko zdravstvenih prednosti i manje kalorija od običnog skroba. Smatramo da rezistentni skrob može da smanji razvoj kancera menjanjem bakterijskog metabolizma žučnih kiselina i smanjenjem vrsta žučnih kiselina koje mogu oštetiti našu DNK i na kraju izazvati rak. Međutim, ovo zahteva dalja istraživanja", rekao je prof. Maters o istraživanju.

Pacijenti sa Lynch sindromom su pod visokim rizikom jer je veća verovatnoća da će razviti rak, pa je otkriće da aspirin može da smanji rizik od raka debelog creva i da rezistentni skrob može da smanji rizik od drugih karcinoma za polovinu od vitalnog značaja.

"Na osnovu našeg istraživanja, Britanski nacionalni institut za zdravlje i zdravstvenu zaštitu (NICE) sada preporučuje aspirin osobama sa visokim genetskim rizikom od raka creva, a rezistentni skrob onima sa visokim rizikom od razvoja drugih vrsta raka",kaže prof. Burning.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: