Pretnja majmunskim boginjama – marginalna

U oko dva meseca od prvog slučaja majmunskih boginja u Nemačkoj, zdravstvene vlasti su registrovale 2.033 potvrđenih slučajeva, od čega su svi osim četiri muškarci.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2022.

19:38

Pretnja majmunskim boginjama – marginalna
Foto: Shutterstock/Fabio Principe

"Prema našem shvatanju stanja, bolest se uglavnom prenosi seksualnim odnosom, posebno među muškarcima," saopštio je u utorak Institut Robert Koh.

Suštinski, svako može da se zarazi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, ali šansa je mala. Uz to, većina obolelih nije razvila teže oblike oboljenja i ozdravila je bez posebne medicinske nege.

Ozbiljniji simptomi mogu da se pojave kod dece ili pacijenata već oslabljenog imuniteta, naveo je Institut.

Institut i Nemački centar za zdravstveno obrazovanje zajednički preporučuju da ljudi potencijalno izloženi riziku infekcije smanje broj seksualnih partnera, kao i da zaraženi ne ulazue u seksualni odnos.

Sve u svemu, Institut ocenjuje da je pretnja epidemije majmunskih boginja u opštoj populaciji Nemačke marginalna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: