Panika u Vuhanu, nova zaraza sa pijace, student ima koleru: "Hitno pronađite izvor"

Nakon što su kineske vlasti u ponedeljak saopštile da je jedan student u Vuhanu zaražen kolerom, sinoć je objavljeno da je isti soj bakterije koja izaziva tu zaraznu bolest pronađen i kod kornjače na pijaci, objavio je Rojters.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 15.07.2022.

13:33

Panika u Vuhanu, nova zaraza sa pijace, student ima koleru:
Foto: Shutterstock/maimoon

Iako se infekcija kolerom kod studenta ne dovodi u vezu sa zaraženom kornjačom, zdravstvene vlasti su zatvorile štand na pijaci u području "Baishadžu" gde se prodaju kornjače sa mekim oklopom. Pijaca je zatim dezinfikovana i testirani su svi koji su bili u kontaktu sa kornjačama.

Iako nema jasnih naznaka o izbijanju epidemije kolere u Vuhanu, građani su, piše Jutarnji list, uznemireni, o čemu najbolje govori činjenica da je mikroblog o toj temi na društvenoj mreži Veibo, kineskom pandanu Tviteru, imao 200 miliona pregleda.

"Uzmite lekciju iz kovida i požurite u traženje izvora kako biste osigurali dokaze", napisao je jedan korisnik mreže Veibo.

Uznemirenost Kineza zbog kolere sasvim je razumljiva s obzirom na pandemiju koronavirusa SARS-CoV-2 koja je na svoj smrtonosni pohod po svetu krenula upravo iz Vuhana, gde su u novembru 2019. godine izbili prvi slučajevi bolesti kovida 19, a bili su povezani sa pijacom Huanan. No, ni nakon dve i po godine od pojave novog koronavirusa njegovo poreklo nije do kraja razjašnjeno: moguće je da je reč o prirodnoj evoluciji virusa čiji su se srodnici udomaćili u šišmišu, ali ne može se još uvek isključiti mogućnost da je SARS-CoV-2 slučajno "odlutao" iz Vuhanskog instituta za virologiju (WIV).

Što se tiče slučaja kolere, Univerzitet Vuhan objavilo je u ponedeljak da je 8. jula u univerzitetsku bolnicu primljen student sa simptomima poput groznice, povraćanja i dijareje. Student je prebačen u bolnicu i trenutno se nalazi u izolaciji. Studentu je zatim dijagnostikovan soj kolere 0139.

Dom u kojem je student boravio, kao i laboratorija u kojoj je radio, zaključani su, a njegovi bliski kontakti stavljeni su u izolaciju. Testirano je nekoliko stotina ljudi na univerzitetu, baš kao i osoblje bolnica koje je bilo u kontaktu sa studentom. No, svi su bili negativni pa su gradske vlasti Vuhana, grada sa više od 11 miliona stanovnika, objavile da slučaj kolere kod studenta lokalnog univerziteta nije izazvao dalje infekcije. No, pred zdravstvenim je vlastima tek zadatak da otkriju kako se student zarazio.

Kolera je zarazna bolest tankoga creva koju izaziva bakterija Vibrio cholerae. Simptomi, koji počinju jedan do tri dana nakon zaraze sa bakterijom, kreću se od blage nekomplikovane epizode dijareje do teške bolesti koja može dovesti do smrti. Kolera se širi korišćenjem zagađene vode, konzumiranjem morskih rakova, školjki i riba te druge hrane zagađene izlučevinama zaraženih ljudi. Bolest se pojavljuje u delovima Azije, Bliskog istoka, Afrike i Latinske Amerike, gde su epidemije su česte u toplim mesecima, najviše među djecom. Izveštaji o koleri retka su u kontinentalnoj Kini: pet slučajeva zabeleženo je u 2021. i 11 u 2020. godini, ali bez smrtnih ishoda.

"Otkrivanje Vibrio cholerae O139 ponovo nas podseća da su pijace iako su kulturno i ekonomski važne u Aziji, povezane sa raznim rizicima za javno zdravlje. U stvari, otkrivanje soja pokazuje da se sprovodi nadzor, što se može smatrati samo pozitivnim. U ovom trenutku nema većeg razloga za zabrinutost, iako je stalni nadzor važan", rekao je za Rojters Endru Grinhil, profesor mikrobiologije na Federacijskom univerzitetu u Balaratu u Australiji.

Naglasio je kako je soj kolere O139 otkriven u raznim zemljama te da su velike epidemije kolere malo verovatne na lokacijama sa sigurnom pitkom vodom i odgovarajućim sanitarnim uslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: