Poznato stanje pacijenta koji je doneo majmunske boginje u Srbiju

Srbija je u junu imala prvi slučaj majmunskih boginja. Reč je o muškarcu koji je došao iz Nemačke. Čoveka su po izbijanju simptoma odmah zadržali na Infektivnoj klinici i lečenje je trajalo donedavno.

Zdravlje

Izvor: Kurir

Utorak, 05.07.2022.

14:37

Poznato stanje pacijenta koji je doneo majmunske boginje u Srbiju
Foto:Shutterstock/Halfpoint

Naime, prema nezvaničnim saznanjima domaćih medija, muškarac kojeg su lečili od majmunskih boginja je pre nedelju dana pušten kući. Muškarac od oko 30 godina, naš državljanin koji živi i radi u Nemačkoj, polovinom juna došao je u Srbiju i upravo iz zemlje u kojoj je gastarbajter doneo i ovu zaraznu bolest. Time se i Srbija, posle brojnih evropskih zemalja, suočila s novom pošašću majmunskim boginjama.

"On je odmah znao kako i gde se zarazio. A i odmah je izolovan u klinici, dobio je odgovarajuću terapiju i pre nekih nedelju dana, posle neke dve nedelje provedene na Infektivnoj, otpušten je s bolničkog lečenja. Pacijent je napustio Infektivnu potpuno stabilan, izlečen i nije bilo potrebe za bilo kakvom dodatnom, kućnom izolacijom. Slobodan je da ide gde hoće, a to znači da može i da se vrati u Nemačku", kaže neimenovani izvor za domaće medije.

Podsećamo, Srbija je do sada imala samo ovaj slučaj majmunskih boginja na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: