Šta je štetnije, sunčeva ili plava svetlost sa ekrana?

Plava svetlost je svuda oko nas. Zrači nas sunce, ali i sijalice, mobilni telefoni, ekrani kompjutera i televizori sa ravnim ekranom. Ali nisu svi podjednako opasni po naše zdravlje.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Natalia Kokhanova
Foto:Shutterstock/Natalia Kokhanova

Sve je više dokaza da plava svetlost može imati štetan uticaj na kožu i oči i poremetiti cirkadijalni ritam, naš unutrašnji sat. Studije koje istražuju uticaj sunčevog zračenja na kožu obično su fokusirane na ultraljubičasto zračenje, posebno na UVB, koji je odgovoran za opekotine od sunca, piše Bug.hr.

Efekti izlaganja

Najčešći poznati efekat izlaganja plavoj svetlosti je značajno povećanje reaktivnih vrsta kiseonika (ROS), visoko reaktivnih hemikalija koje formiraju kiseonik. A previše ROS može oštetiti DNK i ključne enzime poput onih odgovornih za popravku DNK i na taj način povećati rizik od raka.

Jedna studija je pokazala da plavo svetlo može izazvati pigmentaciju, tamnjenje na različitim tipovima kože. Iako mnogi ljudi smatraju duboku preplanulost poželjnom osobinom, ona je zapravo pokazatelj oštećenja kože i ROS-a. Druga studija je, međutim, otkrila da tamnjenje kože od vidljive svetlosti, koja uključuje plavo svetlo, ima tamniju pigmentaciju koja traje duže u poređenju sa izlaganjem ultraljubičastom zračenju.

Oštećenje kože

Studije su takođe pokazale da plavo svetlo može da aktivira gene povezane sa upalom i fotostarenjem, ili oštećenjem kože. Nekoliko studija je pokazalo da tipične kreme za sunčanje ne sprečavaju oštećenja uzrokovana plavim i vidljivim svetlom.

Iako se čini da je plava svetlost manje moćna od ultraljubičastog zračenja, ovo se može objasniti relativno većim količinama plave svetlosti koja dopire do Zemlje. UVR čini oko pet odsto sunčevog zračenja u Velikoj Britaniji u podne tokom leta; plavo svetlo čini oko 15 odsto, pokazalo je istraživanje.

Prednosti plave svetlosti

Ali postoje i neki korisni efekti plave svetlosti. Koristi se za lečenje kožnih oboljenja, uključujući ekcem, u fotodinamičkoj terapiji, za lečenje niza stanja kože, od akni do raka, i za podsticanje zarastanja rana. Ali štetni efekti plave svetlosti verovatno će nadmašiti pozitivne efekte kod zdravih ljudi.

Plavo svetlo može oštetiti kožu, ali je manje jasno koji su izvori plave svetlosti štetni za ljude. Plavo svetlo sa ekrana je odgovorno za delić doze plave svetlosti koju dobijamo. Istraživanja su pokazala da ekrani sa uređaja mogu povećati proizvodnju ROS-a.

Neznatna šteta

Istina je da ispred ekrana provodimo više vremena nego ikada ranije, ali iako ekrani mogu da izazovu neku štetu, ona je zanemarljiva u poređenju sa izlaganjem suncu.

Studija nemačkog proizvođača proizvoda za negu kože Biersdorf otkriva da je cela nedelja izlaganja plavoj svetlosti sa ekrana na udaljenosti od 30 cm jednaka samo jednom minutu podnevnog letnjeg sunca u Hamburgu, Nemačka. D

ruga studija je pokazala da je plava svetlost sa ekrana između sto pa čak i hiljadu puta manje intenzivna od plave sunčeve svetlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu