Dva leka u Srbiji na pozitivnoj listi – produžavaju život pacijentkinjama sa rakom dojke

Karcinom dojke jedna je od najčešćih malignih bolesti kod žena u Srbiji, a po poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", godišnje se ova bolest otkrije kod čak 4.300 žena, dok se kod više od 1.600 njih ova bolest završi smrtnim ishodom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prof. dr Lazar Popović, onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine, ističe značaj ranog otkrivanja bolesti i preventivnih pregleda.

Srbija uvodi novi model skrininga raka dojke

"Zahvaljujući konstantnom razvoju medicine i farmacije, sa sigurnošću se može reći da rak dojke predstavlja skup bolesti, koje se razlikuju po mestu nastanka u dojci, načinu manifestacije, agresivnosti, brzini i načinu rasta, te da različite vrste kancera iziskuju različite terapije. U Srbiji je poslednjih godina napravljen pomak u dostupnosti najmodernijih inovativnih terapija za različite kategorije pacijenata. Ono što je na nama onkolozima da pokušamo, uz pomoć države, jeste da ove inovativne terapije postanu što pre dostupne za naše pacijenkinje u Srbiji i da ne zaboravimo da apelujemo na redovne preglede, kako bismo kod što većeg broja pacijentkinja karcinom otkrili u ranom stadijumu, budući da je tada stopa izlečenja veća od 95%", navodi Popović.

Dobra vest za sve obolele u našoj zemlji je što su na pozitivnu listu lekova stavljeni CDK4/6 inhibitori, lekovi koji produžavaju život pacijentkinja sa HR+/HER2- karcinomom dojke i anti-Her2 lek koji kod visokorizičnih pacijentkinja sa HER2-pozitivnim rakom dojke, primenjen godinu dana nakon operacije, može da izleči veći procenat pacijentkinja, odnosno ne dozvoli povratak bolesti.

Rak dojke – prepoznajte simptome, prevencija je ključna

Krajem maja održan je 3. srpski senološki kongres u Novom Sadu, koji je okupio više od 250 stručnjaka koji se kroz različite specijalnosti bave dijagnostikom i lečenjem raka dojke. Na kongresu je ponovo istaknut značaj skrininga i ranog otkrivanja karcinoma dojke, ali su prikazane i mogućnosti inovativnih terapija u lečenju ove bolesti. Takođe, kongres je bio posvećen svim vidovima najsavremenije dijagnostike, terapijskim mogućnostima, hirurškim principima i novim lekovima koji se upotrobljavaju u lečenju karcinoma dojke.

Takođe, početkom juna je u Čikagu održan najveći onkološki kongres na svetu ASCO (American Society for Clinical Oncology), na kome su prikazani rezultati inovativnih lekova za metastatski Her-2-pozitivni karcinom dojke, ali i potpuna promena paradigme lečenja pacijentkinja koje su HER2-negativne, i sa patološkim HER2 receptorom 1+ ili 2+. Pokazano je da efikasna, inovativna, anti-HER2 terapija produžava život i kod ovih pacijentkinja. Osim toga, i rezultati imunoterapije kod trostrukonegativnog karcinoma dojke su pokazali impresivne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu