Moderna: Nova buster doza protiv kovida delotvorna protiv novih varijanata omikrona

Farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da njihova nova doza buster vakcine protiv kovida, za koju se nadaju da će odobrenje dobiti tokom jeseni, dobro deluje protiv poslednjih podvarijanata omikrona, prenosi Fena.

Izvor: Aljazeera
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Američka kompanija je ranije ovog meseca objavila da je takozvana "bivalentna" vakcina, koja ima za metu originalnu varijantu kovida i originalnu omikron varijantu BA.1, delovala bolje protiv obe varijante u poređenju sa njihovom originalnom vakcinom spajkvaks.

U novim rezultatima iz kliničke studije kompanija navodi da je buster takođe bio dobar protiv BA.4 i BA.5, najnovijih omikronovih podvarijanata koje postaju dominantne zahvaljujući njihovoj povećanoj sposobnosti izbegavanja prethodnog imuniteta i poboljšanoj prenosivosti.

Bivalentni buster je izazvao visoke nivoe antitela koja blokiraju infekciju protiv BA.4 i BA.5, kako kod ljudi koji su prethodno bili zaraženi, tako i kod onih koji ranije nisu bili zaraženi.

Blaži tok bolesti

Međutim, čak i ti visoki nivoi su i dalje bili trećina nivoa postignutih u odnosu na originalni soj omikrona BA.1

Varijante BA.4 i BA.5 pogodile su Južnu Afriku, gde su prvi put otkrivene u aprilu i maju uprkos visokom imunitetu stanovništva.

Kao i druge varijante omikrona, one imaju blaži tok bolesti, jer se manje talože u plućima, a više u gornjim nazalnim prolazima, izazivajući simptome kao što su groznica, umor i gubitak mirisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu