Prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji; Maris o stanju pacijenta: Hospitalizovan je

Prvi pacijent zaražen majmunskim boginjama u Srbiji nalazi se izolaciji, hospitalizovan je, dobija adekvatnu simptomatsku terapiju i oporavlja se, izjavila je epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Slavica Maris.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 18.06.2022.

07:59

Prvi slučaj majmunskih boginja u Srbiji; Maris o stanju pacijenta: Hospitalizovan je
Ilustracija; Foto:Shutterstock/RealPeopleStudio

Ona je za Tanjug rekla da se pacijent nalazi u jednoj bolnici, da je zbrinut i dobrog je opšteg stanja, kao i da se očekuje da uskoro bude otpušten iz bolnice.

"Nakon što bude otpušten na kućno lečenje, on će morati da ostane u izolaciji koja je ukupno 21 dan, i posle se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Ne očekuje se da će imati bilo kakve posledice posle bolesti, otkriva nezvanično za "Blic" izvor upućen u slučaj.

Kako je objasnila, prosečna inkubacija traje od šest do 13 dana, kreće se u opsegu od pet do 21 dan, a za oboljenje su karakteristične uvećane limfne žlezde.

Šta kaže uputstvo Batuta? Ovako lekari prepoznaju sumnjivog pacijenta koji ima majmunske boginje

Epidemiolog dodaje da se javlja povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, ledjima, intenzivna glavobolja, a posle pet dana se javlja ospa.

"Kada se na kraju te ospe sasuše, nastaju kraste. Kada kraste otpadnu i koža se zaceli, smatra se da osoba više nije zarazna", dodala je ona. "Imao kraste po telu, zna gde se zarazio" – ko je čovek koji je iz Nemačke doneo boginje u Srbiju?

Maris je istakla da se virus majmunskih boginja ne prenosi tako lako sa čoveka na čoveka. U endemskim područjima, centralne i zapadne Afrike, virus se najčešće prenosti kontaktom sa životinja koje su obolele.

Sa čoveka na čoveka može se preneti direktnim putem, ali je potrebna prolongirana izloženost da bi se prenela infekcija, dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: