Podignut nivo uzbune zbog majmunskih boginja: Amerikanci upozoreni da nose maske

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti podigao je u ponedeljak nivo uzbune zbog majmunskih boginja te je preporučio nošenje maski tokom putovanja, ali upozorava da nije reč o istom nivou zabrinutosti kao u slučaju kovida 19.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2022.

13:32

Podignut nivo uzbune zbog majmunskih boginja: Amerikanci upozoreni da nose maske
Foto: Profimedia

Simptomi majmunskih boginja prvo su slični gripu, a potom pacijenti razviju bolan osip i lezije te natečene limfne čvorove.

Majmunske boginje se šire Evropom: Hoće li biti epidemije?

Razdoblje inkubacije između izlaganja i pojave prvih simptoma može trajati od pet do 21 dan, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Slučajevi majmunskih boginja prijavljeni su na svim kontinentima izuzev Antarktika.

EU kupuje vakcine i pilule protiv majmunskih boginja

"Potvrđeni su neki slučajevi među muškarcima koji imaju polne odnose s muškarcima. Neki su slučajevi potvrđeni kod ljudi koji žive u istom domaćinstvu sa zaraženom osobom", navodi CDC.

Panika; Svi zovu da pitaju da li imaju majmunske boginje

Stručnjaci su rekli da brojne polno prenosive infekcije imaju slične simptome i da bi stvarni broj zaraženih majmunskim boginjama mogao biti veći.

Prema CDC-u, u SAD-u je zabeležen 31 slučaj majmunskih boginja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: