EU kupuje vakcine i pilule protiv majmunskih boginja

Evropska unija (EU) odlučila se za kupovinu vakcina i antivirusnih pilula za borbu protiv majmunskih boginja, virusa koji je endemski u Africi i obično redak na drugim mestima, izjavio je danas koordinator za vakcine Švedske Ričard Bergstrom.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

13:41

EU kupuje vakcine i pilule protiv majmunskih boginja
Foto: Shutterstock/shinoportogis

"Posle nekoliko sastanaka odlučeno je da ćemo kupiti i vakcinu i antivirusne pilule", naveo je koordinator, prenosi Rojters.

Kako je saopšteno, EU će kupiti vakcine Imvanek kompanije Bavarian Nordik i antivirusne pilule Tecovirimat kompanije Siga Tehnolodžiz.

Bergstrom je izjavio da EU još nije potpisala ugovor ni sa jednom firmom.

"Ali, ubrzo ćemo to učiniti. Trebalo bi da imamo gotov ugovor za nedelju dana i možda neke ograničene isporuke u junu", naveo je on, prenosi Rojters.

Imvanek je vakcina protiv velikih boginja, koje su slične majmunskim boginjama.

Zdravstveni zvaničnici širom sveta su od početka maja pratili više od 200 sumnjivih i potvrđenih slučajeva obično blage virusne infekcije u 19 zemalja.

Varijanta majmunskih boginja povezana sa trenutnom epidemijom ima stopu smrtnosti od oko jedan odsto, a do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, navodi britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: