Srpski lekari izveli komplikovanu operaciju na srcu posle teškog infarkta

Najčešći uzrok smrti u Srbiji su kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti, pa zato lekari već dugo vode borbu protiv loših životnih navika koje umnogome doprinose takvoj statistici, ali i lečenju onih koji imaju genetske sklonosti ka takvim problemima.

Zdravlje

Izvor: RTS

Petak, 27.05.2022.

11:19

Srpski lekari izveli komplikovanu operaciju na srcu posle teškog infarkta
Foto: totojang1977/Shutterstock

"Praktično imamo epidemiju kardiovaskularnih bolesti i pravu poplavu pacijenata kojima su intervencije potrebne. U novom Kliničkom centru smo prvi put uradili kardiohiruršku operaciju kod bolesnika sa teškim akutnim infarktom miokarda", kaže prof. dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKCS.

Uz pomoć minimalno invazivnog vantelesnog krvotoka lekari su uspeli na oštećenom srcu da izvedu hiruršku revaskularizaciju srca arterijskim graftovima. Pacijent je sada dobro, a lekari se nadaju da će tako i nastaviti.

Prema njegovim rečima, potrebno je da lekari na raspolaganju imaju sve što im treba, bilo da je tehnologija u pitanju, stručno osoblje i dijapazon različitih procedura, kako bi mogli da što bolje leče pacijente.

"U ovom slučaju se radilo o najtežem stanju. Težak infarkt miokarda, sa značajno oštećenom funkcijom leve komore. Primena vantelesnog krvotoka omogućila nam je da izvedemo novu proceduru, ali i omogućila smanjenje nekog potencijalnog oštećenja", objašnjava Putnik.

Naglasio je da se naporno radi i da, osim urgentnih slučajeva, osoblje dnevno operiše šest bolesnika.

"Uradite sve da ne postanete naši pacijenti. Zdrava ishrana, prestanite da pušite, kontrolišite faktore rizika, pritisak, masnoće, šećer", apelovao je Putnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: