Pacijenti i država zajedno; Darija Kisić pružila podršku obolelima od multiple skleroze

Vežbanje pozitivno utiče na osobe sa multiplom sklerozom, poboljšava im stanje organizma i pokretljivost. Ranije su lekari ovim pacijentima savetovali da izbegavaju bilo kakav fizički napor verujući da bi im takva aktivnost samo pojačala umor.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2022.

14:14

Default images
Foto:Mitar Mitroviæ

Međutim, novija istraživanja pokazuju da vežbanje ublažava simptome multiple skleroze, kao i da pomaže u kontroli bolesti. To je i razlog zašto se ovogodišnji Svetski dan borbe protiv multiple skleroze obeležava uz druženje, edukaciju i sportske aktivnosti. Pod sloganom "U istom timu", više od 50 pacijenata, članova Društva multipe skleroze Srbije, zajedno sa lekarima, odbojkašicama i odbojkašima iz škole odbojke DIF, odigrali su revijalnu odbojkašku utakmicu na terenima JP "Ada Ciganlija".

Događaju su prisustvovali i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić, kao i Željko Popadić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Podršku su pružili i naši proslavljeni odbojkaši Neven Majstorović i Nikola Jovović, kao i glumci Milan Bosiljčić i Žarko Stepanov.

Multipla skleroza je podmukla bolest i od nje u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene obolevaju dva puta češće nego muškarci. Zbog progresije bolesti, mnogi oboleli su u invalidskim kolicima, ili imaju status osoba sa invaliditetom.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Kisić istakla je da je Svetski dan borbe protiv multiple skleroze još jedna prilika da se ukaže da su pacijenti i država zajedno u borbi protiv ove bolesti, kao što je slogan ovogodišnjeg obeležavanja.

"Naša i vaša svakodnevna zalaganja za jednaka prava svih građana i život bez barijera biće nastavljena i u narednom periodu, u cilju obezbeđivanja boljeg kvaliteta života osoba obolelih od multiple skleroze. Ministarstvo kontinuirano podržava rad saveza i udruženja. Ove godine smo za rad 33 saveza sa oko 500 lokalnih udruženja u Srbiji opredelili 250 miliona dinara, dodatnih 180 miliona dinara za obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad udruženja i poboljšanje pristupačnosti, a za realizaciju različitih programskih aktivnosti saveza i udruženja obolelih od multipla skleroze više od 15 miliona dinara", rekla je ministarka prof. dr Kisić.

"Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2020. godine uspeo da obezbedi čak sedam inovativnih lekova za lečenje multiple skleroze, dok je ove godine, pacijentima, odmah nakon njegovog registrovanja u EU, obezbeđen i osmi inovativni lek namenjen lečenju sekundarno",progresivne multiple skleroze, najtežeg oblika ove bolesti", istakao je dr Željko Popadić, zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: