Nema mesta panici, lekari imaju uputstva za majmunske boginje; Dr Jovanović: "Rizik je nizak"

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sačinio je uputstva lekarima za majmunske boginje, koje će do kraja dana biti prosleđene zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima, izjavila je danas za Tanjug direktorka tog instituta Verica Jovanović dodajući da su epidemiolozi i lekari opšte prakse već pripravni.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2022.

17:10

Nema mesta panici, lekari imaju uputstva za majmunske boginje; Dr Jovanović:
Foto:Printscreen/TV Prva

Dr Jovanović je kazala da u ovom trenutku nema mesta panici jer je rizik i opasnost za populaciono širenje nizak. Navodi da samo osobe koje posumnjaju treba da se testiraju i ako se utvrdi bolest izoluju, što se radi u bolnici.

Najznačajnije kartakteristike majmunskih boginja, kako je ispričala dr Jovanović su povećana temperatura, malaksalost, osip na licu, pa na dlanovima, može da se pojavi i na preponama, ali i oticanje limfnih žlezda na vratu, pazuhu i preponama.

"Rizik je nizak, ne očekujemo da će porasti", kaže dr Jovanović.

Komentraišući dosadašnje podatke da su majmunske boginje zabeležene kod muškaraca između 25 i 45 godina, dr Jovanović kaže da ova bolest ne poznaje razlike u polu i da će dalja istraživanja utvrditi zašto se u ovom trenutku mahom zaražavaju muškarci jer se svaki od tih slučajeva istražuje.

Na pitanje da li je potrebna opšta vakcinacija populacije, dr Jovanović ponavlja da je rizik od prenosa i zaražavanja u populaciji u ovom trenuku nizak i naglašava da u ovom trenutku nema potrebe razgovarati na tu temu i nema ni pretpostavke da će biti vakcine na populacionom nivou.

"Ne postoji vakcina koja je razmatrana za opštu upotrebu, u ovom trenutku nema potrebe za vakcinaciju populacije", ističe dr Jovanović i dodaje da kada se govori o riziku obolevanja i prenosa majmunskih boginja, govori se o populacionim grupama koje su najviše izložene - medicinski radnici, osobe koje rade sa životinjama jer se radi o zonozi, bolesti koja prvenstveno napada životinje.

Batut je juče objavio epidemiološke karakteristike majmunskih boginja i prevencija, u kojima je naveo da je antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja licenciran za lečenje majmunskih boginja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: