Više od 50 odsto pacijentkinja dobije dijagnozu zapaljenske bolesti creva pre majčinstva

Danas se obeležava Svetski dan zapaljenskih bolesti creva/IBD (Kronova bolest i ulcerozni kolitis), pod sloganom "Život za peticu". Reč je o zapaljenskim bolestima creva, koje se najčešće razvijaju između 20. i 30. godine života.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Nattawit Khomsanit
Foto:Shutterstock/Nattawit Khomsanit

Pacijenti svakodnevno žive sa izuzetno neprijatnim simptomima, zbog čega izbegavaju putovanja, izlaske iz kuće, plaše se nepredviđenih situacija u kojima mogu da se nađu. Često se susreću i sa nerazumevanjem, ne samo okoline, već i članova porodice. U svetu boluje oko 10 miliona osoba, dok se u Srbiji pretpostavlja da sa zapaljenskim bolestima creva živi oko 10.000 ljudi, od čega su 20 odsto mladi do 20 godina.

O Kronovoj bolesti i ulceroznom kolitisu malo se priča zbog simptoma, poput velikog broja hitnih i nekontrolisanih stolica u toku dana, ponekada i do 20, krvarenja iz creva, gubitka težine, visokih temperatura i bolova u stomaku.

Često se događa da bolest ne bude prepoznata na vreme, pa se na dijagnozu čeka i po nekoliko godina. Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (UKUKS) upravo na Svetski dan želi da ohrabri mlade žene sa ovom bolešću, da se ne plaše da planiraju porodicu i trudnoću, jer se prema statistici, zapaljenske bolesti creva, kod gotovo 50 odsto pacijentkinja dijagnostikuju u reproduktivnom periodu ili adolescenciji, pre nego što se ostvare kao majke.

Jedna od najvažnijih tema u svakodnevnoj diskusiji sa IBD pacijentima je upravo planiranje porodice i trudnoće. Međutim, još uvek se srećemo sa činjenicom da je trudnoća kod osoba sa hroničnom bolešću, težak zadatak.

Što se tiče zapaljenskih bolesti creva, vođenje i lečenje ovih pacijentkinja, ukoliko i dođe do trudnoće, praktično predstavlja jedan težak kompromis između činjenice da bolest može imati nepovoljan uticaj na trudnoću. Takođe treba razmišljati i o tome da lekovi sa svojim mogućim neželjenim efektima mogu imati uticaj na trudnoću.

Foto:Dragan Mujan
Foto:Dragan Mujan

Međutim, na osnovu brojnih podataka, rezultata studija, koje smo sprovodili i u svetu i kod nas, možemo reći da je nama jedan od glavnih zadataka upravo da motivišemo ove mlade žene da planiraju porodicu i trudnoću, jer bez obrzira na postojanje bolesti, ne treba im uskratiti pravo na materinstvo. Ukoliko se ostvare uslovi, koji su jasno definisani zdravstvenim preporukama, trudnoća se može odvijati i voditi kao i u opštoj populaciji",naglašava dr Zoran Milenković, gastroenterolog u KBC "Dragiša Mišović".

"Broj pacijenata koji primaju biološku terapiji, koja je ujedno i najskuplja, trenutno prelazi 1.600. Važno je istaći da RFZO prati najnovije trendove u protokolima lečenja, a prateći preporuke struke i osluškujući potrebe pacijenata, nastavlja da obezbeđuje najsavremeniju terapiju na Listi lekova. U prilog tome govori i činjenica da danas na Listi lekova postoji deset savremenih lekova za bolesti creva, dok su pre desetak godina, kada je počela primena biološke terapije, postojala samo dva. Inače, inovativne terapije za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis odobravaju se pacijentima na osnovu odluka komisije RFZO, sačinjene od najuglednijih gastroenterologa i što je veoma važno, u komisiji se uvek nalazi i predstavnik udruženja pacijenata, što svakako omogućava sagledavanje realnih potreba i veću informisanost pacijenata",rekao je dr Željko Popadić, zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO.

Zapaljenske bolesti creva su hronične i doživotne, pa je takva i terapija. Za lečenje se koristi više vrsta terapija, od konvencionalne, preko imuno supresivne, do najnovije biološke terapije.

"Inovativna terapija je zapravo, biološka terapija koja podrazumeva primenu lekova koji su usmereni ka podsticaju citokina koji učestvuju u imunološkom odgovoru. Trenutno su za lečenje inflamatornih bolesti creva u Srbiji u upotrebi inhibitori TNF-alfa (tumor nekrotizirajućeg faktora alfa). Oni se najduže koriste u kliničkoj praksi. TNF-alfa je citokin koji se normalno nalazi u našem organizmu i uz ostala delovanja podstiče razvoj upale, pa se njegovim blokiranjem može zaustaviti proces zapaljenja. U našim kliničkim centrima ovaj oblik terapije uvodi se kod bolesnika koji nisu reagovali na prethodne konzervativne oblike terapije. Pored anti TNF-alfa lekova od 2018. godine u Srbiji se daje i biološka terapija drugog mehanizma i deluje na nivou kretanja zapaljenskih ćelija – limfocita kojima ne dozvoljava prolaz u digestivni trakt. Od 2021. godine za lečenje ulceroznog kolitisa, u Srbiji se može dobiti i još jedan inovativni lek koji spada u grupu malih molekula. U referentnim Centrima se trudimo da inovativnom terapijom dovedemo bolest u mirnu fazu kod pacijenata sa težim formama bolesti",kaže Ass. dr Srđan Marković, gastroenterolog u KBC “Zvezdara”.

Ove godine fokus Svetskog dana su i IBD sestre - važna spona između pacijenata i lekara. Na ulicama Beograda, Kragujevca, Niša i Novog Sada postavljeni su bilbordi na kojima su fotografije IBD sestara koje se brinu o obolelila od zapaljenskih bolesti creva u Srbiji.

"Najbliži „saradnici“ obolelima od zapaljenskih bolesti creva su medicinske sestre, koje su specijalizovane za IBD bolesti. Mi smo stalno u kontaktu sa njima, što kroz posete ambulantama, dnevnim bolnicama, davanja terapije, pa sve do njihovog čestog boravka u bolesničkim sobama prilikom hospitalizacije. Moja uloga, kao IBD sestre, pored aplikacije i administracije biološke terapije, je i da pacijentima u daljim savetovanjima što detaljnije pojasnim, pojednostavim i omogućim informacije koje su im neophodne", kaže Dušica Ostojić, IBD sestra u KBC "Zemun".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu