Majmunske boginje se šire Evropom, ali – nisu "gej bolest"

Majmunske boginje su se odjednom pojavile u Engleskoj, što je prvi registrovan slučaj u Evropi, a sada je stigao i do Amerike.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 19.05.2022.

14:25

Majmunske boginje se šire Evropom, ali – nisu
Foto:Shutterstock/RealPeopleStudio

Majmunske boginje su retka virusna infekcija slična humanim velikim boginjama, iako je blaža, a prvi put je zabeležena u Demokratskoj Republici Kongo sedamdesetih godina prošlog veka.

Početni simptomi majmunskih boginja uključuju groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, bolove u leđima, otečene limfne čvorove i iscrpljenost. Može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela. Osip se menja i prolazi kroz različite faze pre nego što se konačno formira krasta, koja kasnije otpada.

Do sada je poznato da se virus širi kada je neko u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom. On ulazi u telo preko oštećene kože, respiratornog trakta ili kroz oči, nos ili usta.

Dr Sajmon Klark, mikrobiolog sa Univerziteta u Redingu, rekao je za Dejli mejl da sumnja da slučajeva u Velikoj Britaniji već ima "u desetinama".

Ali dr Klark je insistirao na tome da se bolest neće širiti kao kovid, dodajući da bi bio iznenađen kad bi se registrovalo više od 100 slučajeva.

Majmunske boginje nisu "gej bolest"

Majmunske boginje nisu polno prenosiva bolest koja pogađa samo "gej muškarce", kako se moglo pročitati u medijima.

Predstavnici SZO, tako, navode da iako "vidimo pojedine slučajeve među muškarcima homoseksualnog opredeljenja, majmunske boginje nisu 'gej bolest' — svako ko je u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom može biti inficiran".

U osvrtu na trenutni porast zaraženih osoba u SAD i Evropi, dr Džon Bruks iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) takođe navodi da, iako trenutno pojedine grupe mogu biti u povećanom riziku od izlaganja virusu, to se ni u kom slučaju ne sme okarakterisati kao bolest LGBTQ+ zajednice.

Bilo ko može razviti i širiti infekciju majmunskih boginja, ističe Bruks i dodaje da je namera CDC-a da se, uoči predstojećeg "Meseca ponosa", uveri da je LGBTQ+ zajednica upoznata sa tekućom situacijom.

CDC, dodatno, apeluje na pojačan oprez lekara kako lezije majmunskih boginja vizuelno mogu podsećati na pojavne oblike velikih boginja ili nekih veneričnih bolesti, poput genitalnog herpesa ili sifilisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: