Revolucionarno otkriće: Zračenje sposobno da ubije kovid ali ne i čoveka

Ova vrsta ultraljubičastog zračenja može da ubije koronavirus bez štete po ljude, ali samo ako se primeni prava doza, pokazala je nova studija, prenosi Independent.

Zdravlje

Izvor: Poslovni.hr

Ponedeljak, 09.05.2022.

15:17

Default images
Foto:EPA/ VALDRIN XHEMAJ

Naučnici sa Univerziteta Kolumbija otkrili su da bi određena vrsta ultraljubičaste svetlosti koju emituje takozvana far-UVC lampa mogla da se koristi za sprečavanje širenja koronavirusa u zatvorenom prostoru, gde se najčešće prenosi.

Da ne bude zabune, ovo nije ista ideja koju je bivši američki predsednik Donald Tramp izneo na početku pandemije kovida kada je pitao da li je moguće ubrizgati ljudima dezinfekciona sredstva i izložiti naša tela direktno UV svetlu.

Nauka kaže da ovo nije dobra ideja jer su ultraljubičasti zraci u prevelikim direktnim količinama opasni i mogu imati veoma teške posledice po zdravlje. Naučnici u Kolumbiji veruju da su otkrili način da koriste neku vrstu UVC za ubijanje virusa i bakterija sličnih ljudima, ali na način koji je bezbedan za ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: