Prvi slučaj novog virusa u Srbiji; lekar o stanju dečaka: "Jetra je loše"

Dečak od devet godina je od juče hospitalizovan na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu zbog simptoma nove vrste hepatitisa. Dr Dragan Prokić je obavestio domaće medije da se dečak oseća dobro, ali da mu je jetra u lošem stanju.

Zdravlje

Izvor: Nova S

Četvrtak, 05.05.2022.

10:26

Prvi slučaj novog virusa u Srbiji; lekar o stanju dečaka:
Foto:Shutterstock/jeep5d

Usled takvog stanja, lekar je naglasio da će dečak ostati u bolnici kako bi bio pod nadzorom lekara, ali i da bi se utvrdilo da li je dijagnoza bolesti novi tip hepatitisa, jer trenutno ne postoji protokol o lečenju.

Pojavili se neobjašnjivi slučajevi zaraze kod dece u nekoliko evropskih zemalja

"Kod nas na odeljenju leži pacijent, dečak koji ima devet godina, sa simptomima koji ukazuju na novi tip hepatitisa. Međutim, ne možemo još da potvrdimo da se radi o novoj bolesti, jer nam nedostaju pojedine analize. Zato i dalje kažem da samo postoji sumnja, dok god ne završimo sa ispitivanjima. Ovo je nova bolest u svetu i kod nas, tako da moramo biti veoma pažljivi. Dečak je klinički u dobrom stanju, ali je žut. Ne žali se na bolove, ali je njegova jetra u teškom i lošem stanju i zabrinjava nas to što se kod 10 odsto malih pacijenata jetra ne oporavi", kaže za domaće medije dr Dragan Prokić, dečji lekar i gastroenterohepatolog, načelnik Odeljenja za ispitivanje i lečenje bolesti organa za varenje u Institutu za majku i dete.

Misteriozna bolest sve bliža Srbiji: Infektolog objasnio zašto su deca na udaru i koji su simptomi

Roditelji su primetili, napominje doktor, da je detetu koža požutela i doveli ga na pregled. Dr Prokić je potvrdio da su do sada urađene brojne analize, ali da se dalja ispitivanja tek očekuju, kao i da će do narednog ponedeljka znati šta će dalje da preduzme. Brine ga što tačan protokol o lečenju novog tipa hepatitisa ne postoji i naglašava da se za akutni hepatitis ne daje nikakva ciljana terapija, već da se leči simptomatski.

Dva glavna simptoma akutnog hepatitisa VIDEO

Dečak zasad nije životno ugrožen, ali spada u teške pacijente jer njegova jetra nije u stabilnom stanju, ističe doktor.

"Mislili smo da se radi možda o hepatitisu A, ali posle svih analiza i testova koje smo uradili, ispostavilo se da nije u pitanju ta dijagnoza. Inače, na svake tri do četiri godine imamo pacijenta sa hepatitisom, zapaljenjem jetre nepoznatog uzroka. Ono što je ovde najveći problem je što postoji šansa da se jetra ne vrati u normalno stanje i to moramo da pratimo. U slučaju da dođe do pogoršanja ne isključuje se mogućnost potrebe za transplantacijom. Svakako ostaje na ispitivanju, a nove analize pokazaće koja je dijagnoza i daćemo sve od sebe da izlečimo dete", naglašava dr Prokić.

Podsetimo, novi tip hepatitisa širi se evropskim zemljama tokom proteklih nekoliko meseci, a ova bolest posebno pogađa dečju jetru. Novi hepatitis je do sada registrovan u Irskoj, SAD, Izraelu, Holandiji, Španiji, Danskoj, Italiji, Norveškoj, Francuskoj, Belgiji, Rumuniji, Japanu, Kanadi...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: