Dva glavna simptoma akutnog hepatitisa VIDEO

Misteriozni hepatitis kod dece počeo je da se širi Evropom. Naučnici za sada misle da je najverovatniji uzrok adenovirus. Koji su njegovi simtpomi?

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2022.

10:30

Dva glavna simptoma akutnog hepatitisa VIDEO
Foto: Shutterstock/Rido

Virus koji može da izazove akutni hepatitis kod dece i odraslih još uvek nije zabeležen kod nas.

Premda nema prostora za brigu i paniku, dečja lekarka Marija Golubović je otkrila koji su simptomi ovog virusa.

"Jeste sezona respiratornih virusa, ali i infekcija koje prouzrokuju stomačne tegobe. Reč je o adenovirusu, koj izazova pomenute tegobe. Tipičniji je za uzrast predškolske dece, gde su to stomačne tegobe, mučnina, povraćanje, ređe stolice praćene temperaturom. Za ovaj virus nije zabeleženo da izaziva akutni hepatitis, koji je zabeležen u svetu, a koji u nekom slučaju izaziva potrebu za transplatacijom jetre", rekla je ona za TV Prva.

"Akutni hepatitis praćen je malaksalošću, slabim apetitom, može da bude prisutna temperatura, ali ono što je karakteristično jeste promena u boji mokraće i stolice. Mokraća može da bude tamna poput piva, a stolica bela. To je već neki period kada je poodmakla bolest, kada se primete te tegobe, u početku je nespecifično i ne možemo sa sigurnošću reći da je u pitanju akutni hepatitis."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: