Fajzerova antitela padaju brže nego Modernina, studija utvrdila još jedan bitan faktor

Antitela proizvedena Fajzer vakcine protiv kovida 19 rastu sporije i opadaju brže od onih koje generiše vakcina Moderna, prema novoj studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Virdžiniji.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 16.04.2022.

09:20

Default images
Foto:EPA/NARONG SANGNAK

Studija takođe otkriva da su oni koji su stariji i primili Fajzera proizveli manje antitela nego mlađi primaoci - ali to nije bio slučaj za Modernu, gde starost nije bitna kao faktor. Istraživači su utvrdili da su obe vakcine generisale slične nivoe antitela za borbu protiv kovida. Ovaj rezultat je u suprotnosti sa prethodnim izveštajem iste grupe koji je pokazao da su antitela bila veća nakon Moderne, ali su rekli da se neslaganje verovatno može objasniti bržom stopom opadanja Fajzer antitela. Biće važno za buduća istraživanja da se pažljivo razmotri vremenski okvir od vakcinacije kada se procenjuje maksimalni odgovor antitela, naveli su iz univerziteta.

"Nije iznenađujuće da nivoi antitela opadaju nakon vakcinacije", rekao je Behnam Kešavarz, imunolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Virdžinije. "Ali bili smo zapanjeni koliko brzo su antitela opala nakon vakcina mRNA, posebno Fajzer/Bajontekove vakcine, prenosi Technology.

Kešavarz i njegove kolege su pratili nivoe antitela nakon vakcinacije kod 234 zaposlena u UVA-i tokom 10 meseci. Ukupno, 114 je primilo Fajzerovu vakcinu, a 114 je primilo Modernu, dok je šest primilo jednu vakcinu kompanije Johnson & Johnson.

Nedelju dana do 20 dana nakon njihove druge doze, primaoci Fjzerove i Modernine mRNA vakcine imali su nivoe antitela koji su bili oko 50 puta veći od onih koji su primećeni kod primalaca Johnson & Johnson. Ubrzo nakon toga, antitela iz Fajzera i Moderne počela su da opadaju. Ali pad je bio nagliji za Fajzer.

Posle šest meseci, primaoci vakcine Fjzer imali su nivoe antitela niže od primaoca Moderne i pacijenata koji su bili hospitalizovani sa teškim kovidom 19 šest meseci ranije.

Važno je razumeti da su nivoi antitela relativno grubo sredstvo za procenu efikasnosti vakcine; lekari čak nisu sigurni da postoji direktna korelacija između nivoa antitela i zaštite od kovida 19. Nivoi antitela prirodno opadaju, bilo nakon vakcinacije ili bolesti, ali se imuni sistem "seća" kako da napravi neophodna antitela kada se ponovo suoči sa virusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: