Najgora kombinacija za želudac: Jedna namirnica nikako ne ide sa kafom

Nutricionistkinja Nurija Dijanova, specijalistkinja gastroenterologije, objasnila je da jedna namirnica nikako ne ide sa kafom. U pitanju su kafa i čokolada.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 12.04.2022.

08:34

Najgora kombinacija za želudac: Jedna namirnica nikako ne ide sa kafom
Foto: Profimedia

Kafa sa čokoladom, kao i sa alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka, rezultat je pojava gorušice, peckanja i vraćanja sadržaja želuca u jednjak. Kako kaže, s vremenom može da se javi upala jednjaka, upozorava Dijanova. Ipak, ona obaveštava i koja kombinacija se preporučuje.

Kafa je lek: Tri šoljice dnevno spasavaju srce i glavu, ali jedna vrsta može biti i otrov

"Espreso je koncentrisaniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces varenja, bolje deluju na kompaktno meso zajedno sa želudačnim sokom", objasnila je lekarka i dodala da posle nekoliko minuta nakon što popijete espreso uvek treba da uzmete i čašu vode.

Sa mlekom ili bez njega? Stručnjaci objasnili koja kafa je zapravo zdravija

Ipak, lekari upozoravaju da preteran unos kafe ima negativan uticaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić, jer se nakon ovog pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dve šoljice kafe dnevno neće imati negativan efekat.

Topla ili hladna kafa – šta je zdravije?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: