Masturbacija produžava život, koliko puta je dovoljno?

Uvek kruže teorije o seksu, da on produžava život, da dobro deluje na organizam, odnosno da ima više koristi za muškarca od apstinencije. Stručnjakinja za seksualne odnose dr Glorija Brejm je objasnila koliko je zapravo masturbacija važna za čoveka.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2022.

12:20

Masturbacija produžava život, koliko puta je dovoljno?
Foto:Shutterstock/Andrey_Popov

Smatra da seks tri puta nedeljno može da učini mnogo dobrog za telo i um muškaraca i žena na duge staze. Ekspert za seks kaže da je to zato što postizanje orgazma kroz masturbaciju šalje navalu hormona sreće u celom telu koji može imati mnoštvo pozitivnih efekata.

Hormoni koje je stručnjakinja za seks pominje, a koji se oslobađaju, uključuju: oksitocin, inače poznat kao hormon ljubavi, serotonin, hormon sreće i dopamin, hormon zadovoljstva. U stvari, Brejm kaže da je orgazam najveća eksplozija dopamina koju osoba ne može da doživi.

Ona ističe da je masturbacija kao pranje zuba, da bi masturbacija trebalo da bude redovan deo vaše rutine lične nege.

"Masturbacija vam šalje koktel lekova i to zaista srećnih lekova – onih koje zapravo ne možete da kupite od dilera, niti može da vam prepiše lekar, jer neke hemikalije još ne možemo farmaceutski da reprodukujemo", rekla je Brejm.

"Dakle, kada su u pitanju psihološke stvari kao što su stres, anksioznost, čak i trauma, depresija i niskoenergetska raspoloženja, orgazam vas zaista ispunjava ovom prelepom kombinacijom hemikalija koje proizvodite i zbog kojih se osećate kao da je život vredan življenja", rekla je ona.

Stručnjakinja smatra da ejakulacija smanjuje nivo kortizola u telu, koji je dobro poznat kao hormon koji izaziva stres. Smanjenje nivoa kortizola povećanjem oksitocina i dopamina u telu pomaže jačanju imunološkog sistema jer kortizol pomaže u održavanju imunog sistema kada se oslobađa u malim dozama, tvrdi stručnjakinja.

Prema studijama, masturbacija ili seks takođe mogu pokrenuti pravu vrstu okruženja za jačanje imunološkog sistema.

Studija iz 2004. koju je sprovelo Odeljenje za medicinsku psihologiju Univerzitetske bolnice u Esenu pokazala je da masturbacija povećava nivo belih krvnih zrnaca nakon orgazma.

Grupi od 11 muškaraca analiziran je broj belih krvnih zrnaca pet minuta pre i 45 minuta nakon postizanja orgazma, koji su sami izazvali kao deo studije.

Rezultati su navodno potvrdili da seksualno uzbuđenje i masturbacija imaju pozitivan efekat na naš imuni sistem, jer bela krvna zrnca pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti.

Orgazami navodno sprečavaju ili ublažavaju bol, što jača imuni sistem i pomaže u ublažavanju simptoma prehlade i gripa.

Osim što je dobra za dušu, lekarka kaže i da je masturbacija dobra i za srce jer dramatično smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Ona tvrdi da česti orgazmi smanjuju i rizik od moždanog udara za oko 60 odsto i pomažu u prevenciji endometrioze - ginekološkog stanja kod žena.

Osim što vam produžava životni vek, doktorka veruje da vam masturbacija ili redovni orgazami mogu pomoći da izgledate mlađe.

"Postoji mnogo studija o tome kako biti uspešniji u životu, a ljudi koji imaju redovne orgazme obično su bolji na mnogo frontova", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: