Gojaznost više neće biti problem; EU odobrila nove tablete, B92.net istražuje da li stižu u Srbiju

Evropska unija je odobrila tablete Wegovy za upotrebu kod gojaznih ljudi. Ovaj ozbiljan lek je ranije prepoznat samo za lečenje dijabetesa tipa 2, međutim, sada je dobio i novu primenu usled dodatnih ispitivanja. B92.net je istražio da li postoji mogućnost da se ovaj lek nađe i na srpskom tržištu.

Zdravlje

Izvor: Milosavljeviæ Milica

Utorak, 29.03.2022.

14:26

Gojaznost više neće biti problem; EU odobrila nove tablete, B92.net istražuje da li stižu u Srbiju
Foto:Shutterstock/SUPERMAO

Nakon odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA), zemlje EU postepeno uvode lek Wegovy (semaglutid), čije je rezultate EMA opisala kao "prosečan gubitak od 15 odsto telesne težine".

Irska je poslednja zemlja koja je objavila da će njeni građani imati pristup leku za lečenje gojaznosti, ali da li će stići i u Srbiju?

Iz Agencije za lekove i medicinska sredstva naglasili su za B92.net da za sada leka Wegovy nema na našem tržištu, jer nije podnet zahtev za registraciju leka u našoj državi.

Međutim, smatraju da je moguće da se taj lek ipak registruje i prometuje na srpskom tržištu, ali da je za to neophodno da "zakonski zastupnik proizvođača tog leka (Novo Nordisk) u R. Srbiji, podnese ALIMS-u zahtev za registraciju uz svu neophodnu dokumentaciju predviđenu zakonskim propisima", naveli su za B92.net.

Dodaju da nakon toga u ALIMS-u sledi uobičajeni postupak registracije leka i donosi se stručno zasnovana odluka (na osnovu kriterijuma kvaliteta, efikasnosti i bezbednosti leka) o eventualnoj registraciji predmetnog leka.

Wegovy terapiju za kontrolu težine proizvodi danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk. Isti lek, semaglutid, godinama se koristi u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama (uključujući Srbiju) kao lek protiv dijabetesa tipa 2.

Semaglutid inače dolazi kao injekcija od 2,4 mg, koja se izdaje na recept isključivo odraslima, a u Srbiji je pod imenom Ozempic.

Podsećamo, pre EMA, ova terapija je odobrena u Velikoj Britaniji, koja je ranije navela da u toj zemlji praktično tri odsto BDP-a od 2020. godine (58 milijardi funti) odlazi na direktne i indirektne troškove nastale zbog gojaznosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: