Napitak koji čisti krv: Tri šolje dnevno snižavaju loš holesterol

Pri visokim vrednostima LDL holesterol se akumulira u krvnim sudovima, stvarajući masne naslage. Vremenom one rastu i otežavaju protok krvi kroz arterije, povećavajući rizik od srčanog i moždanog udara i vaskularne demencije.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto:Shutterstock/Pressmaster
Foto:Shutterstock/Pressmaster

Zdrava i uravnotežena ishrana, s malo zasićenih masti, preporučuje sa osobama s visokim holesterolom. Nutricionisti posebno preporučuju da kravlje mleko zamenite ovsenim kako biste smanjili nivo lošeg holesterola u krvi.

Ruski lekar otkrio tajnu dugovečnosti – sa 7 namirnica može da se produži život

Konzumirajte tri šolje dnevno

Istraživači sa Univerziteta u Lundu nadzirali su 66 muškaraca sa visokim holesterolom u periodu od pet nedelja dozvoljavajući im da piju ovseno mleko. Nalazi dokazuju da konzumiranje tri šolje (750 ml) ovsenog mleka dnevno tokom pet nedelja smanjuje ukupni i LDL holesterol za 3-5 procenata.

Začin bez kojeg ne možemo zapravo uzročnik teške bolesti, umor i pospanost prvi od simptoma

Prema Britanskoj fondaciji za zdravlje srca, ovseno mleko sadrži ovsene beta-glukane koji pomažu u održavanju normalnog nivoa holesterola. Čaša ovsenog mleka od 250 ml, na primer, obezbjeđuje 1 g beta-glukana. Dok činija kaše, pripremljena sa 40 g ovsa, može da obezbedi 2 g beta-glukana.

Ovseno mleko, kada je nezaslađeno, može biti odlična alternativa za sprečavanje ili rešavanje visokog holesterola, jer ima malo masti, ali i proteina.

Šta će se desiti sa organizmom ako pijete kiselu vodu svaki dan?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 50 idi na stranu