Usvojena nova lista od 26 inovativnih lekova – kada će biti dostupni? VIDEO

Za nove lekove protiv dijabetesa, raka dojke i drugih malignih bolesti država će dati 53 miliona evra. Koji će sve lekovi biti besplatni i za koje grupe stanovništva? O ovoj temi je u jutarnjem programu TV Prva govorila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2022.

09:25

Usvojena nova lista od 26 inovativnih lekova – kada će biti dostupni? VIDEO
Foto: Shutterstock/New Africa

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu listu lekova na koju je stavljeno 26 inovativnih lekova.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić istakla je u jutarnjem programu TV Prva da je u pitanju najveće finansijsko ulaganje od kada su uvedeni inovativni lekovi, od 53 miliona evra.

Usvajanjem nove liste lekova znatno je unapređeno omogućavanje najsavremenijih lekova pacijentima.

"Inovativni lekovi su najskuplji lekovi na svetu", rekla je i dodala da je bitno da lekovi budu stalno dostupni pacijentima, što će ovim postupkom i biti moguće.

"Na ovoj listi se nalaze lekovi za maligne bolesti – karcinom debelog creva, bubrega, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za nemaligne bolesti – multipla skleroza, dijabetes, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofiliju."

"Lekovi za dijabetes i srčanu insuficijenciju su potpuno besplatni, nismo uveli participaciju. Svi ostali lekovi su takođe potpuno besplatni, ali se dobijaju u bolnici u vidu terapija", navela je.

"Lekovi će biti dostupni u maju", rekla je i istakla da trenutno imamo zalihe za tri do šest meseci.

"San svakog lekara jeste da ima mogućnost da leči po najsavremenijim protokolima", rekla je dodavši da je sada to i omogućeno.

Ovom prilikom Škodrićeva je istakla da će ovim inovativnim lekovima biti potpomognuto lečenje i prve i druge linije terapije za onkološke pacijente.

Kako je rekla, prvu liniju terapije dobijaju pacijenti u ranoj fazi bolesti, a druga linija se dobija kad je bolest uznapredovala.

Da li su ti lekovi provereni?

"Inovativne terapije postoje decenijama, to su najsavremenije i najskuplje terapije na svetu, minimum 300.000 evra pa naviše. Apsolutno su proverene, nema neželjnih efekata. Drastično mogu da pomognu i promene tok bolesti", istakla je i dodala da inovativna terapija dovodi kod mnogih do stopostotnog izlečenja.

"Radi se o najbezbednijim i nasavremenijim terapijama i radi se o terapijama koje mogu da priušte samo zemlje koje imaju finansijsku stabilnost."

Dijabetes

Posebno treba istaći da će lekovi za lečenje dijabetesa, koji će se izdavati na recepet, biti bez učešća pacijenata (potpuno o trošku države).

"Uvedena su četiri leka od kojih su dva oralni antidijabetici u obliku tableta i dva supkutana", rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Lekovi za lečenje kovida

"Kovid lekova ima sasvim dovoljno – stigli su molnupiravir i pakslovid. Tu smo potpuno bezbedni", dodala je direktorka RFZO-a.

HPV vakcina

"HPV vakcina stiže u maju mesecu. Uspeli smo da nabavimo devetovalentnu i za dečake i za devojčice od devete godine", rekla je Radojević Škodrićeva.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: