EMA pokrenula procenu buster doze za tinejdžere

Evropska agencija za lekove (EMA) pokrenula je reviziju kako bi procenila da li Fajzer i Biontek vakcina protiv kovida 19 može da se koristi kao treća dopunska vakcina kod adolescenata od 12 do 15 godina, dok zemlje u regionu već primenjuju treću dozu.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.02.2022.

19:46

EMA pokrenula procenu buster doze za tinejdžere
Foto: Profimedia

EMA je u današnjem saopštenju navela i da je u toku revizija primene buster doze vakcine za tinejdžere od 16 i 17 godina, prenosi Rojters.

Nemački komitet za vakcine je prošlog meseca preporučio dopunsku dozu za decu od 12 do 17 godina, nakon početne imunizacije sa dve doze, a s obzirom na to da stopa infekcije nastavlja da raste posebno među mladima, dok su sve druge države u regionu sledile taj primer.

EMA je navela da preporuke o tome kako treba davati vakcine ostaju nadležnost savetodavnih tela zemalja članica.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) saopštio je u posebnom izveštaju danas da dosadašnji nalazi ukazuju na povećanje efikasnosti vakcine protiv infekcije kod adolescenata koji su primili buster u poređenju sa adolescentima koji su nedavno završili primarnu vakcinaciju.

Dodaje se i da još nisu dostupni podaci o trajanju zaštite od dopunske doze i o dodatnoj efikasnosti protiv teških oblika bolesti.

ECDC je saopštio da je 10 zemalja u Evropskom ekonomskom prostoru, koji čine 27 zemalja članica EU, uz Lihtenštajn, Island i Norvešku, već preporučilo buster dozu za osobe mlađe od 18 godina, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: