Čišćenje snega može da dovede do infarkta – u kojim godinama je najkritičnije?

Iako se čini kao lak zadatak, čišćenje snega može da dovede i do srčanog udara.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.01.2022.

08:36

Čišćenje snega može da dovede do infarkta – u kojim godinama je najkritičnije?
Foto:EPA/JOHN CETRINO

Studija objavljena u Americi procenjuje kako se oko 200.000 osoba javilo u hitnu službu nakon povreda koje su se dogodile tokom čišćenja snega između 1990. i 2006. godine, što znači da se dogodi oko 11.500 takvih slučajeva godišnje. Povrede mekog tkiva odnose se na 54 posto slučajeva, a povrede leđa oko 35 posto slučajeva.

No, ova studija koja je trajala 17 godina je zabeležila i 1.647 smrtnih ishoda, a svaki od njih je bio izazvan stanjem srca. Ako planirate da čistite sneg, dobro razmislite da li je to još uvek sigurna aktivnost za vas.

Dr Beri Frenklin sproveo je nekoliko istraživanja na ovu temu nakon što je čuo za nekoliko slučajeva smrti te naveo kako bi savetovao da posebno oprezne budu osobe koje imaju više od 45 godina jer se radi o kombinaciji faktora koji zaista mogu da utiču na nastanak infarkta.

"Verujem da je nemoguće odrediti tačno godinu kada bi trebalo da prestanete sa čišćenjem snega. Nekad mladi čovek funkcioniše lošije od starijeg kolege, potrebno je znati prepoznati svoj faktor rizika", dodaje Frenklin.

Dobra odluka

Foto:EPA/ANDREW GOMBERT
Dr Luka Lafin (Luke Laffin), kardiolog, savetuje osobama starijim od 55 godina da pronađu neki drugi način za obavljanje zimskih dužnosti. Naravno da ne morate da bacite lopatu za sneg, ali u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja, ponekad to može biti jako dobra odluka.

Jedna stvar koja čini takve zadatke opasnima je vreme, jer hladnoća može da poveća krvni pritisak i prouzrokuje pritisak u krvnim venama. Dodajmo hladnom vazduhu i intenzitet pri obavljanju zadatka i možemo zaključiti da za pojedince to može biti vrlo opasno.

Veoma je intenzivan

Stručnjaci kažu da čišćenje snega može da bude teška aktivnost jednako intenzivna kao i trčanje.

Samo jedno istraživanje je pokazalo da ove dve aktivnosti imaju sličan uticaj na srce. Čišćenje snega i trčanje na traci za trčanje će u istoj meri povećati broj otkucaja srca kod mladića, a čišćenje snega je čak povezano sa većim pritiskom.

Zdravlje je važno

Da biste se zimi odlučili na teške fizičke napore, potrebno je da budete sigurni u zdravlje sopstvenog srca, da adekvatno regulišete krvni pritisak ako je povišen, da izbegavate pušenje i što je najvažnije ne ispitujete sopstvene fizičke sposobnosti ako niste bili na fizičkoj obuci ili vežbanju.

Stručni savet onima koji su neaktivni tokom cele godine, ali će rado čistiti sneg, jeste da posao prepustite nekom drugom jer zima nije vreme da dokazujete svoje fizičke sposobnosti.

"Upozorenje se posebno odnosi na one koji već imaju zdravstvenih problema ili su gojazni. Ne vredi rizikovati", rekao je Lafin.

Ako osetite bol u grudima dok čistite sneg, odmah prekinite aktivnosti i povucite se na toplo. Ako se tegobe ne povuku na toplom i u mirovanju, treba se obratiti lekaru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: