Tri u jednoj – protiv kovida, gripa i sincicijalnog virusa, stiže 2023.

Izvršni direktor Moderne kaže da rade na vakcini protiv gripa, kovida i respiratornog sincicijalnog virusa.

Zdravlje

Izvor: Jutarnji list

Sreda, 19.01.2022.

14:47

Default images
Foto:EPA/ KITH SEREY

Zajednička vakcina protiv kovida 19 i gripa mogla bi da bude dostupna na jesen 2023. godine, rekao je Stefan Bancel, izvršni direktor Moderne na onlajn panelu Svetskog ekonomskog foruma (VEF).

"Radimo na vakcini protiv gripa, kovida i respiratornog sincicijalnog virusa. Naš cilj je da jednom godišnje imamo buster da ne bismo imali problema sa usaglašenošću jer ljudi ne žele da idu na vakcinaciju dva ili tri puta zimi", rekao je Bancel.

On je dodao da će Modernina vakcina protiv varijante omikrona uskoro biti spremna za kliničko ispitivanje.

'Aktuelni talas poslednji u pandemiji'

U međuvremenu, izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla rekao je za francusku televizijsku stanicu BFMTV da bi trenutni talas podstaknut varijantom omikrona mogao biti poslednji u pandemiji kovida 19 koja zahteva ograničenja u radu i društvenom životu.

"Najverovatniji scenario je da će virus nastaviti da kruži još nekoliko godina. To je virus koji se proširio po celom svetu i veoma je teško da ga se otarasimo", istakao je Burla. On veruje da će godišnja vakcinacija protiv kovida 19 biti realnost u godinama koje dolaze.

"Po mom mišljenju, važno je primiti tri doze vakcine, a zatim jednu dozu godišnje, osim za osobe sa oslabljenim imunitetom koje bi mogle da dobiju dopunu svaka četiri meseca", rekao je Burla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: