Primanje više buster doza u kratkom vremenskom razmaku – da ili ne?

Evropska agencija za lekove (EMA) navodi da i dalje nema podataka o "potrebi i značaju" primanja četvrte doze postojećih vakcina protiv kovida 19 kod opšte populacije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA/ HOTLI SIMANJUNTAK
Foto:EPA/ HOTLI SIMANJUNTAK

Evropski regulator za lekove ostavlja prostor za promenu preporuke kada je reč o četvrtoj dozi, ali i poziva faramaceutske kompanije da rade na ažuriranju sastava postojećih vakcina protiv kovida 19.

"Prozvođači vakcina se ohrabruju ne samo da rade na ažuriranju efikasnosti vakcine na omikron soj, već i da razmotre razvoj biovalentnih ili multivalentnih vakcina koje bi bile efikasne protiv više sojeva koronavirusa i efikasnije od postojećih monovalentnih vakcina", kaže doktor Marko Kavaleri iz EMA.

Na redovnoj konferenciji za medije u sedištu EMA navode da je epidemiološka situacija širom Evrope zabrinjavajuća, posebno u pogledu sve većeg broja zaraženih koji izaziva dominantan i izuzetno prenosiv omikron soj koronavirusa.

"Iako omikron pokazuje mogućnost da zaobiđe imunološki sistem dobijen vakcinacijom, trenutne vakcine nastavljaju da daju značajnu zaštitu od hospitalizacije i teških oblika bolesti, posebno nakon dobijanja buster doze", navodi Kavaleri.

On dodaje da je do sada buster dozu primilo svega 40 procenata odraslih u EU, a da oko 20 procenata Evropljana nema ni kompletnu primarnu vakcinaciju.

Iako iz EMA pozivaju sve koji mogu da prime buster da to učine što pre, naglašava se i da primanje više buster doza u kratkom vremenskom razmaku ne bi bilo održivo na duže vreme.

Ocenjuje se da bi ponovne kampanje vakcinacije bile izazovne za organizovanje na svakih nekoliko meseci, a da bi došlo i do opšteg zamora društva u pogledu vakcinacije.

"Isto tako, u slučaju više buster doza datih u kratkom vremenskom razmaku može doći do smanjenja nivoa antitela koja se dobija vakcinacijom zbog neophodnog vremenskog perioda da se antitela izgrade", kažu u EMA.

U slučaju nephodnog dodatnog vakcinisanja, posebno ranjivih grupa, EMA poziva da to bude sinhronizovano sa pojavom gripa i prehlada kako bi se imuni sistem podigao u trenutku kada je najpotrebnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu