Omikron ima mnogo simptoma, ali jedan je najčešči

Omikron soj postao je dominantan soj i u Srbiji, a širi se doslovce munjevitom brzinom. Simptoma ima puno, a većina je istovetna kao i kod prehlade i ostalih sezonskih virusa, pa je teško utvrditi bez testiranja da li ste zaraženi baš novom varijantom koronavirusa.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Shuttestock/Andrii Vodolazhskyi
Foto: Shuttestock/Andrii Vodolazhskyi

No, nekoliko izveštaja koji stižu iz Velike Britanije sugerišu da se većina kovid pozitivnih pacijenata žali na jedan te isti simptom, a reč je o grebanju u grlu.

Studija "Zoe covid", koja se bavi analiziranjem na desetine hiljada zaraženih pacijenata i popisuje njihove simptome, utvrdila je da su bol i grebanje u grlu jedan od glavnih simptoma kod onih koji su se zarazili koronavirusom u vreme kada je omikron počeo da se širi.

Pored grebanja, peckanja ili bola u grlu, česti simptomi su i neopisiv umor, velike glavobolje, bolovi u celom telu, te noćno znojenje.

Podsetimo, iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju (CDC) poručili su da svako ko ima probleme sa disanjem, upornim bolom ili pritiskom u grudima, nemogućnošću da ostane budan ili ima bledu ili modru kožu, usne ili nokte, te posumnja da prolazi kroz takozvani delirijum, odnosno konfuziju, odmah treba da se obrati ekipi Hitne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu