Rešeno pitanje četvrte doze – da li je to sigurno?

Evropska agencija za lekove upozorila je da buster doze vakcine mogu negativno da utiču na imuni odgovor i stoga strategija ponovljenih doza možda neće dati očekivane rezultate.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2022.

14:37

Rešeno pitanje četvrte doze – da li je to sigurno?
Foto:EPA/ BOGDAN CRISTEL

Evropska agencija za lekove preporučuje da zemlje prorede buster programe vakcinacije i, u zavisnosti od hemisfere, da ih povežu sa hladnim ili zimskim periodom.

Ta strategija vakcinacije bi bila slična onoj primenjenoj na grip.

Ova preporuka Evropske agencije za lekove usledila je nakon što je nekoliko zemalja počelo da razmišlja o drugoj dozi, odnosno ukupno četvrtoj dozi vakcine.

Izrael je ovog meseca postao prva zemlja koja je dala četvrtu dozu svim građanima starijim od 60 godina.

U Velikoj Britaniji, međutim, procenjuje se da treća doza (prva doza) sama po sebi nudi dovoljnu zaštitu, a četvrta doza (druga doza) je nepotrebna. Ipak, najavili su da će pratiti podatke i strategiju prilagođavati novim informacijama.

"Možda ćemo moći da koristimo bustere jednom ili dvaput, ali to nije nešto što bi trebalo da ponavljamo", rekao je za Blumberg Marko Kavaleri, šef za biološke pretnje u Evropskoj agenciji za lekove.

Pored toga, Evropska agencija za lekove saopštila je da bi mogla da odobri nove vakcine prilagođene specifičnim varijantama virusa SARS-CoV-2 najranije u martu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: