Rešeno pitanje četvrte doze – da li je to sigurno?

Evropska agencija za lekove upozorila je da buster doze vakcine mogu negativno da utiču na imuni odgovor i stoga strategija ponovljenih doza možda neće dati očekivane rezultate.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto:EPA/ BOGDAN CRISTEL
Foto:EPA/ BOGDAN CRISTEL

Evropska agencija za lekove preporučuje da zemlje prorede buster programe vakcinacije i, u zavisnosti od hemisfere, da ih povežu sa hladnim ili zimskim periodom.

Ta strategija vakcinacije bi bila slična onoj primenjenoj na grip.

Ova preporuka Evropske agencije za lekove usledila je nakon što je nekoliko zemalja počelo da razmišlja o drugoj dozi, odnosno ukupno četvrtoj dozi vakcine.

Izrael je ovog meseca postao prva zemlja koja je dala četvrtu dozu svim građanima starijim od 60 godina.

U Velikoj Britaniji, međutim, procenjuje se da treća doza (prva doza) sama po sebi nudi dovoljnu zaštitu, a četvrta doza (druga doza) je nepotrebna. Ipak, najavili su da će pratiti podatke i strategiju prilagođavati novim informacijama.

"Možda ćemo moći da koristimo bustere jednom ili dvaput, ali to nije nešto što bi trebalo da ponavljamo", rekao je za Blumberg Marko Kavaleri, šef za biološke pretnje u Evropskoj agenciji za lekove.

Pored toga, Evropska agencija za lekove saopštila je da bi mogla da odobri nove vakcine prilagođene specifičnim varijantama virusa SARS-CoV-2 najranije u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu