EMA: Buster doza jača imuni odgovor više od očekivanog

Evropska agencija za lekove ( EMA) konstatovala je da se buster dozom vakcine protiv kovida 19 dobija jači imuni odgovor nego što je to bilo očekivano.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa

U svom redovnom obraćanju medijima, predstavnici EMA naglasili su da su buster doze potrebne kako bi se produžila zaštita i efikasnost vakcina koja počinje da slabi obično nakon 5 do 7 meseci kada je reč o delta soju, ali i brže u slučaju omikron varijante virusa.

"Podaci pokazuju da davanje buster doze jača imuni odgovor čak više nego što se to prvobitno očekivalo, obnavlja i produžava zaštitu", izjavio je doktor Marko Kavaleri iz EMA.

Kavaleri navodi da EMA trenutno procenjuje upotrebu buster doza vakcine ”Fajzera” kod adolescenata od 16 i 17 godina, a očekuje se i početak procene efiksnosti i bezbednosti bustera za decu od 12 do 15 godina.

Kada je reč o davanju druge buster doze, u EMA navode da ”ne postoje podaci koji bi podržali takav pristup”.

Davanje buster doze može biti uzeto u obzir kao deo rešenja za trenutnu situaciju, ali ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti održva dugoročna strategija”, poručio je Kavaleri.

Iz EMA naglašavaju da podaci o vakcinaciji dece i trudnica govore o efikasnosti i bezbednosti odobrenih mRNA vakcina kod ovih kategorija.

"Postoje dokazi da su vakicne efikasne kod dece kao i kod odraslih, a da su teški oblici nuspojava kod dece retki", navodi Marko Kavaleri.

Kada su trudnice u pitanju u EMA kažu da su poslednja istraživanja pokazala da su mRNA vakcine efikasne i da ne izazivaju komplikacije u trudnoći ili posledice po plod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu