Imate simptome koronavirusa, a rezultat testa je negativan – šta da radite? VIDEO

Broj novozaraženih koronavirusom raste. Kakva je trenutna klinička slika obolelih?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 06.01.2022.

08:56

Imate simptome koronavirusa, a rezultat testa je negativan – šta da radite? VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Za pet dana, broj novozaraženih koronom povećao se gotovo za pet puta. Ovom brzinom, moguće je da ćemo uskoro imati i nekoliko desetina hiljada inficiranih dnevno.

"Brojevi će sigurno da rastu", rekao je direktor Doma zdravlja "Savski venac" dr Zoran Bekić, ali dodao da je to rezultat više udruženih faktora, a pre svega činjenice da se omikron soj širi pet puta brže od svih ostalih sojeva virusa.

Naučnici otkrili antitela koja neutrališu omikron

"Nismo izašli ni iz četvrtog talasa, ušli smo u peti", rekao je Bekić i dodao da jedan od potencijalnih problema jeste što nisu svi građani sa simptomima stigli do doktora. Šta je sa onima koji ostaju kod kuće?

Klinička slika – najčešći simptomi

Za sada nisu izražene kliničke slike i većina ljudi uglavnom nisu za hospitalizaciju.

"Temperatura, suv kašalj, jaki bolovi u telu. Kod nekih pacijenata se javljaju i znojenje u toku noći, umor, glavobolja, curenje iz nosa, bol u grlu", rekao je Bekić izražavajući zabrinutost za hronične pacijente sa narušenim imunitetom.

"Korona svoje pogošanje daje tek u 7. i 8. danu od javljanja prvih simptoma."

Trenutno je dominantan omikron soj.

U ovom trenutku na udaru su osobe bez imuniteta, odnosno nevakcinisane osobe, koje imaju nešto težu i izraženiju simptomatologiju. Naravno da ima i osoba koje su vakcinisane, ali je pitanje da li su primili dve ili tri doze, rekao je Bekić.

"Omikron je više smetnja nego veliki ubica": Kakva je stvarna pretnja po zdravlje?

Ako tog dana niste stigli na pregled zbog gužve u kovid ambulanti, a dobili ste simptome virusne infekcije, Bekić preporučuje da uzmete neki antipiretik, da unosite dosta tečnosti i da odmorite tog dana. A na pregled da odete sledećeg dana.

Rezultat testa je negativan, a loše vam je?

Ako imamo simptome koronavirusa i uradimo brzi antigenski test, koji se pokaže da je negativan, potrebno je nakon toga da uradimo PCR test, rekao je Bekić.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: