Medicinski psihodelici i terapije za retke bolesti - 6 najvećih zdravstvenih otkrića 2021. godine

2021. Bila je to još jedna velika godina za istraživanje koronavirusa, pošto su odobrene vakcine i razvijeni novi tretmani. Međutim, obim naučnih otkrića proširio se izvan pandemije na druge oblasti zdravlja.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Subota, 01.01.2022.

15:45

Default images
Foto:EPA/ Sashenka Gutierrez

Ove godine smo bili svedoci napretka u lečenju drugih većih i lakših bolesti, a neka od otkrića su revolucionarna. Evo šest najzanimljivijih, prema Insajderu:

Medicinski psihodelici

Lekovi sa psihodeličnim dejstvom su se poslednjih godina pokazali obećavajućim u lečenju nekoliko stanja mentalnog zdravlja. U 2021, dve studije su povećale uspeh supstanci koje menjaju um u kombinaciji sa terapijom.

Za ljude sa posttraumatskim stresnim poremećajem, lek za zabavu MDMA može pružiti olakšanje. U kliničkom ispitivanju faze 3 sa rezultatima objavljenim u Nature Medicine, 67% pacijenata koji su primali MDMA uz terapiju razgovora doživelo je takvo poboljšanje da više nisu mogli da postavljaju dijagnozu dva meseca nakon lečenja.

Odvojeno, najveće nasumično kontrolisano ispitivanje psilocibina, aktivnog sastojka "magičnih" pečuraka, pokazalo je da terapija uz pomoć halucinogena značajno smanjuje simptome depresije otporne na lečenje.

U ranijoj studiji psilocibina kao leka za depresiju (april u odnosu na novembar), dve sesije sa psihodelicima su delovale "barem jednako dobro" kao i dnevna doza antidepresiva escitaloprama.

Test krvi koji otkriva 50 vrsta raka


Nova tehnologija bi mogla da otkrije rane znake više od 50 vrsta raka na osnovu jednog vađenja krvi.

Galleri test traži fragmente DNK u krvi koji bi mogli da signaliziraju prisustvo raka. Ovi fragmenti takođe mogu ukazivati na lokaciju tumora sa "visokom tačnošću", dajući pacijentima prednost u dijagnozi i lečenju.

U kliničkim ispitivanjima koja su uključivala ljude kojima je već dijagnostikovan rak, Gallery test je identifikovao 51,9% karcinoma u bilo kojoj fazi razvoja. Međutim, test bi mogao biti koristan za otkrivanje raka koji se ne dijagnostikuje na redovnim pregledima.

Prvi tretman za progeriju

Progerija je genetska bolest koja uzrokuje karakteristike preranog starenja kod otprilike 400 dece širom sveta. Do nedavno nije postojao tretman koji bi usporio napredovanje bolesti. Obično je fatalan nakon otprilike 13 godina.

Novi lek, koji je razvijen ove godine, mogao bi da produži životni vek za oko 2,5 godine. To je prvi i jedini lek za Hačinson-Gilfordov sindrom progerije koji je odobrila FDA, a deluje tako što sprečava nakupljanje detektivskih proteina.

Ovi defektni proteini, nazvani progerin, obično uzrokuju smrt ćelija i oštećuju srce i kosti. Deca sa progerijom obično umiru od srčane insuficijencije ili moždanog udara, prema klinici Mejo.

ACL implantat za lečenje


ACL ili prednji ukršteni ligament je najčešći izvor povreda kolena, prema izveštaju iz 2016. u časopisu Journal of Clinical Orthopedics and Trauma.

Povreda je razorna koliko i uobičajena. Popravka rupture ACL-a može uključivati više operacija ili čak potpunu rekonstrukciju, što zahteva uklanjanje zdrave transplantacione tetive i znači duži oporavak.

Novi implantat kolena koji je nedavno odobrila FDA mogao bi „u osnovi stimulisati ACL da se sam zaleči“, rekla je dr Marta Marej, glavni ortopedski hirurg u Bostonskoj dečijoj bolnici, u saopštenju za javnost.

Revolucionarni uređaj, napravljen od goveđeg kolagena i kapi pacijentove krvi, premošćuje jaz između napučenih delova ACL. Nakon minimalno invazivne procedure za ugradnju implantata, on može brže zaceliti ACL i sa većim zadovoljstvom pacijenata nakon rekonstrukcije.

Nova pilula protiv gljivične infekcije

Naučnici su nedavno razvili prvi novi antifungalni lek u više od 20 godina koji blokira rast kandide, gljivice koja izaziva vaginalne gljivične infekcije.

Lečenje gljivičnih infekcija bez recepta funkcioniše u većini slučajeva, ali u nekim slučajevima ponekad je potrebno vreme. Potpuno novi tretman nudi odstupanje od postojećih antifungalnih lekova.

Formula za bebe blizu majčinog mleka

Dva naučnika su ove godine napravila prvu laboratorijski uzgojenu seriju majčinog mleka, i to bi na kraju moglo biti rešenje za roditelje koji ne mogu ili odluče da ne doje.

To je prvo mleko uzgojeno sa ćelijama sa nutritivnim komponentama i složenošću majčinog mleka, preneo je Insajder u junu. Napravljen je od laboratorijski uzgojenih ćelija dojke, umesto da se dodaju sastojci kako bi se napravilo nešto slično pravoj supstanci.

Iako je možda nutritivno složeniji od do sada poznate mlečne formule, osnivači ne tvrde da je savršena zamena za majčino mleko. Ne može odražavati ishranu majke niti prenositi važnu imunološku zaštitu sa roditelja na dete. Međutim, ponudiće alternativu formuli kada se pojavi na tržištu.

Osnivači su za Insajder ranije rekli da očekuju da će ovaj proizvod biti dostupan potrošačima za oko tri godine. Nakon više istraživanja i regulatornog odobrenja, oni se takođe nadaju da će smanjiti troškove kako bi majčino mleko postalo pristupačan proizvod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: