SZO uverava da su vakcine dokazano efikasne protiv svih sojeva, čak i protiv omikron soja

Postojeće vakcine protiv koronavirusa trebalo bi da štite i ljude koji se zaraze omikron sojem od težih oblika bolesti, rekao je zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Majk Rajan.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

13:10

SZO uverava da su vakcine dokazano efikasne protiv svih sojeva, čak i protiv omikron soja
Foto:EPA/ PHILIPP GUELLAND

Prva laboratorijska analiza u Južnoj Africi pokazala je da vakcina kompanije Fajzera nije efikasna protiv omikron soja, međutim Rajan navodi da nema pokazatelja da vakcine slabije štite od novog soja nego od bilo kog drugog.

"Imamo vrlo delotvorne vakcine za koje je dokazano da su efikasne protiv svih sojeva do sada, kada se radi o težem obliku i hospitalizaciji, pa nema razloga da neće biti tako i sa omikronom", rekao je Rajan, prenosi BBC.

On je dodao i da prve analize pokazuju da se nakon zaražavanja omikronom ne razvijaju teži oblici bolesti od onih izazvanih delta sojem.

Nova južnoafrička studija, koja još nije dobila recenziju, otkrila je da vakcina Fajzer/Biontek može da ima do 40 puta manje dejstvo u borbi s antitelima protiv omikrona nego protiv originalnog soja kovida.

Virusolog sa Instituta za zdravstvena istraživanja Afrike profesor Aleks Sigal rekao je da je sposobnost omikrona da izbegne antitela vakcine "nepotpuna".

On je rekao i da su rezultati zasnovani na testovima krvi 12 ljudi bolji nego što je očekivao od omikrona.

Profesor Sigal je rekao da vakcinacija, u kombinaciji sa prethodnim zaražavanjem kovidom 19 još može da neutrališe novi soj virusa, što sugeriše da buster doza vakcine može doneti značajnu korist.

Naučnici veruju da će prethodna infekcija praćena vakcinacijom ili primanjem buster doze vakcine verovatno povećati nivo neutralizacije i zaštititi ljude od težih oblika bolesti.

Kako navodi BBC, očekuje se da će više podataka o tome koliko je efikasna Fajzerova vakcina protiv omikrona biti objavljeno u narednim danima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: