Naučnici došli do otkrića koje može da zaustavi kovid?

Naučnici sa univerziteta "Case Western Reserve, Duke, and Rutgers" identifikovali su jedinjenja u genomu koronavirusa koja imaju potencijal da blokiraju njegovu sposobnost replikacije.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.12.2021.

16:59

Naučnici došli do otkrića koje može da zaustavi kovid?
Foto:Shutterstock/Gorodenkoff

Njihovi nalazi su se pojavili u časopisu Science Advances.

"Mi smo zaključili da jedinstveni oblik RNK genoma virusa predstavlja priliku da ga ciljamo malim molekulima koji mogu da imaju potencijal da uspore sposobnost virusa da se širi", rekao je Blanton S. Tolbert, Rudolf i Suzan Rens profesor hemije u "Case Western Reserve", jedan od istraživača koji vode projekat.

"I rani rezultati su ohrabrujući."

Amanda Hargruv, profesorka hemije na Univerzitetu "Duke", rekla je u saopštenju za medije da ovaj rad nudi neiskorišćeni terapeutski potencijal za borbu protiv kovida 19: "Ovo su prvi molekuli sa antivirusnom aktivnošću koji ciljaju na RNK virusa, tako da je to potpuno novo mehanizam u tom smislu", rekla je ona.

Istraživači su takođe primetili da bi otkriće moglo da dovede do tretmana za druge buduće viruse.

Utvrdili su da su petlje i izbočine RNK koje su identifikovali ostale suštinski nepromenjene evolucijom srodnih koronavirusa kod slepih miševa, pacova i ljudi, uključujući one koji su izazvali epidemije SARS-a i MERS-a.

Šta su indentifikovali zapravo?

Da bi zarazio ćelije, koronavirus mora da provali, isporuči svoja genetska uputstva u obliku RNK i otme molekularnu mašineriju te ćelije da bi napravio nove kopije sebe.

Zaražena ćelija postaje fabrika virusa, čitajući 30.000 nukleotidnih "slova" genetskog koda virusa i izbacujući proteine potrebne da se virus razmnožava i širi.

Većina antivirusnih lekova—uključujući remdesivir i molnupiravir, jedine antivirusne lekove koje je američka Uprava za hranu i lekove odobrila ili razmatra da bi ih odobrila za zaštitu od kovida 19, deluje tako što se vezuje za ove proteine.

Ali naučnici i njihov tim su zauzeli drugačiji pristup.

Identifikovali su prve molekule koji mogu da ciljaju nabore lanaca RNK koji se nalaze u složenoj 3D strukturi samog virusnog genoma.

Nadovezuju se na rana istraživanja

Ovaj novi rad se zasniva na istraživanju koje su prvi sproveli profesorka Hargruv, profesor Tolbert i drugi 2020. godine, baš kada je pandemija kovid 19 počela da izlazi na naslovnice.

Taj tim je već istraživao potencijalne kandidate za lekove za borbu protiv drugog RNK virusa — enterovirusa 71, uobičajenog uzroka bolesti šaka, stopala i usta kod dece.

Grupa je identifikovala klasu malih molekula zvanih amiloridi koji se mogu vezati za nabore poput ukosnica u genetskom materijalu virusa i poremetiti njegovu replikaciju.

Koristeći kompjutersko modeliranje i tehniku koja se zove spektroskopija nuklearne magnetne rezonance, istraživači su bili u mogućnosti da analiziraju ove 3D RNK strukture i odrede gde se hemijska jedinjenja vezuju.

Istraživači čekaju na patent za svoju metodu i nameravaju da modifikuju jedinjenja kako bi bila snažnija, a zatim sprovedu testiranje na životinjama "da vide da li bi ovo mogao biti održiv kandidat za lek", rekao je Hargrove, a prenosi Technology.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: