Samo jedna vrsta maski stvarno sprečava kovid 19; Šansa sa zarazu jedan promil

FFP2 maske pružaju veoma visok stepen zaštite od infekcije pod uslovom da se pravilno nose, prema studiji Instituta Maks Plank u Getingenu objavljenoj u subotu.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto:EPA/ ALEX PLAVEVSKI
Foto:EPA/ ALEX PLAVEVSKI

"Ako se jedna zaražena i neinficirana osoba sretne u zatvorenom prostoru i na maloj udaljenosti, šansa za prenošenje infekcije čak i nakon 20 minuta je samo jedan promil", kaže se u studiji Maks Plank instituta za dinamiku i organizaciju u Getingenu.

Uslov za tako visok stepen zaštite je pravilno postavljanje maske, posebno područja na vrhu nosa koja mora biti čvrsto pričvršćena, navodi se u studiji objavljenoj u američkom naučnom časopisu "Proceedings" Američke akademije nauke (PNAS).

Nepravilan položaj maske povećava rizik od infekcije na četiri odsto.

Tokom eksperimenata, naučnici su testirali različite aspekte poput veličine kapljica, dinamike disanja kao i različitih oblika zaštitne maske.

"Šansa za infekciju u stvarnom životu je deset do sto puta manja, ali smo stvorili najnepovoljnije uslove kada je u pitanju zaštita", rekao je Maks Plank, direktor Instituta i jedan od rukovodilaca studije Eberhard Bodenšac.

Nasuprot tome, susret dvoje ljudi bez maske, od kojih je jedan zaražen, verovatno će se završiti infekcijom zdrave osobe.

"U ovom slučaju, najverovatnije će biti zaražena zdrava osoba koja stoji na udaljenosti od tri metra od zaražene osobe i udiše vazduh zaražene osobe nekoliko minuta", rekao je Bodenšac.

Stoga smatra da je nošenje maski i dalje veoma dobro sredstvo u sprečavanju širenja korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu