Trampuž o omikronu: Nije poslednja varijanta koja će se pojaviti u ovoj pandemiji VIDEO

Spekulacije o tome da je kovid 19 povezan sa HIV-om podgrejane su nakon izjave nemačkog imunologa dai zmeđu ta dva virusa postoji velika povezanost. Kako je danas svetski dan borbe protiv AIDS-a, prof. dr Andrej Trampuž iz laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti u Nemačkoj odreagovao je na ove tvrdnje i objasnio zašto postoji takvo mišljenje.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Sreda, 01.12.2021.

15:05

Trampuž o omikronu: Nije poslednja varijanta koja će se pojaviti u ovoj pandemiji VIDEO

Borba sa koronom će izgleda trajati još dugo, prognoze su prof. dr Andreja Trapuža iz laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti u Nemačkoj. On anime ističe da pojava omikrona nije neočekivana, kao i to da ovaj soj nije jedini koji će se pojaviti.

"Nije iznenađenje da se pojavila nova varijanta, omikron nije poslednja koja će se pojaviti u ovoj pandemiji", rekao je on za TV Prva.

I dodao da je kod pacijenata koji su imali transplataciju nekog organa ili onih koji su podvrgnuti hemioterapiji primećeno da virus mutira i ostaje duže u organizmu čoveka.

Njegova pretpostavka je to da u Južnoj Africi postoji dosta takvih pacijenata, kao i onih sa HIV-om, te da je zbog toga tamo i nastao omikron kao nova varijanta.

Vakcine protiv omikrona deluju, ali slabije

Na pitanje da li su postojeće vakcine delotvorne protiv novog soja, Trampuž je imao samo jedan odgovor.

"Omikron znači da smo jedan korak nazad, jer su protiv njega 20 do 30 odsto manje efikasne vakcine, ali najveći problem je delta varijanta koja nije pod kontrolom. Mi moramo sve da uradimo da bi zaustavili omikron ali pre svega deltu, Nemačka planira da ide u lokdaun zbog toga", rekao je on.

Trampuž ističe da je Nemačka sada sa prenapregnutim medicinskim kapacitetima, te da je zbog toga prinuđena da možda ode u lokdaun. Za Srbiju će, po njegovoj proceni možda biti i teža situacija.

"U Srbiji će možda biti i većih problema, jer ima manje vakcinisanih, pa talas može da bude jači", istakao je on.

Buster nakon tri meseca, a ne šest?

Novina u odlukama jeste ta da će se buster doza izgelda praktikovati nakon tri meseca od druge doze, a ne šest, kao što je to do sada bio slučaj.

"Verujem da na omikron vakcine reaguju, svakako u manjoj meri, ali barem štite od težeg oblika bolesti. Mi već mesecima ističemo da je vakcinacija veoma bitna, pa zato sada mislimo da je neophodno da se buster doze primenjuju nakon tri meseca", rekao je on.

Kraj pandemije?

Doktor ističe da je procenat vakcinisanih presudan za kraj pandemije, kao i da je cilj da se postigne 80 do 90 odsto imunizovane epopulacije.

"Kraj pandemije će se postići kada se dostigne taj procenat, virus će posle toga i dalje postojati, ali će biti kraj pandemije. Stvoriće se imunitet krda, zato je sada ovaj period jako bitan, jer treba da se stekne kolektivni imunitet", naveo je on.

Kada se radi o donošenju odluka Kriznog štaba Srbije, Trampuž je imao samo jedan komentar.

"Kao prvo, ne treba da se sedne i razgovara, treba odmah da se reaguje. Iako brojevi možda idu na dole, treba znati da je problem što nema visokog stepena vakcinacije, dok se to ne postigne po meni bi trebalo otići u lokdaun", zaključio je on.

Gost TV Prva bio je i Vladimir Antić iz Unije zaštite građana sa HIV-om, a šta je on rekao o tome možete pogledati u viodeo prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: