Omikron soj: Veća zaraznost – manji broj teških slučajeva

Veliki broj mutacija novog soja koronavirusa, nazvanog omikron, može dovesti do toga da se prilikom zaražavanja teži oblik bolesti razvija duže nego kod delta soja, što će dati organizmu više vremena da razvije imunitet, rekao je direktor centra "Gamaleja" Aleksandar Gincburg, prenose ruski mediji.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH

"Više mutacija ne znači i goru situaciju. Nadam se da će to oslabiti njegovu sposobnost obrazovanja sincitija (stapanje većeg broja ćelija), da će smanjiti brzinu prelaska od momenta zaražavanja do prodiranja u pluća. Ako to bude kao kod prvobitnog soja i svih sojeva pre delta soja, onda će memorijske ćelije raditi i štitiće nas. Dakle, broj teških oblika bolesti drastično će se smanjiti, uprkos tome što će zaraznost biti ista ili čak i veća", objašnjava Gincburg.

Dve doze i infekcija omikronom: Koliko su vakcinisani zaštićeni?

Takođe naglašava da danas kod delta soja koronavirusa prelazak od lakog oblika bolesti do srednje teškog ili teškog traje tri do četiri dana, dok je ranije to trajalo od 10 do 15 dana.

Virusologinja o soju omikron i dešavanjima u Japanu: "Novinska vest nije naučna vest"

Gincburg je istakao da centar "Gamaleja" još nije dobio uzorak omikron soja, ali kada stigne, moraće da se analizira na osnovu nekoliko parametara.

"Ako bude kao delta soj, onda neće biti ništa dobro, a ako bude kao vuhanski – neće biti ništa opasno. Videćemo kada ga dobijemo", naglasio je naučnik.
Ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka Vladimir Starodubov izjavio da će postojeće vakcine protiv kovida 19 morati da budu modifikovane ukoliko njihova efikasnost protiv novog soja omikron padne ispod 50–60 odsto.

"Omikron ne izaziva teži oblik bolesti", "Simptomi neobični"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu