"Omikron ne izaziva teži oblik bolesti", "Simptomi neobični"

Osobe u Južnoj Africi koje su se zarazile sojem koronavirusa nazvanim omikron nisu se ozbiljno razbolele, kažu iz lekarskog udruženja te zemlje (SAMA).

Izvor: B92, BBC, hina
Podeli
Foto: Profimedia/Pavlo Gonchar / SOPA
Foto: Profimedia/Pavlo Gonchar / SOPA

Do sada otkriveni slučajevi u Južnoj Africi nisu ozbiljni, rekla je za BBC Anđelik Kutsi, koja predsedava Južnoafričkom lekarskom udruženju.

Međutim, istraživanje ovog soja još je u ranoj fazi, rekla je, dodajući da je u zemlji samo 24 odsto ljudi potpuno vakcinisano.

"Pacijenti se uglavnom žale na bolove u telu i umor, ekstremni umor i to vidimo kod mlađe generacije, a ne kod starijih osoba", rekla je.

To nisu bili pacijenti koji su primljeni direktno u bolnicu, rekla je Anđelik Kutsi.

Kon o omikronu: Više informacija za tri nedelje; Šekler iznerviran: "Šta ako ima 32 mutacije?" VIDEO

Međutim, u komentarima za druge medije, ona je izrazila zabrinutost zbog uticaja koji bi soj mogao da imati na starije osobe s osnovnim bolestima kao što su srčane bolesti ili dijabetes.

Simptomi novog soja su neobični, ali blagi, rekla je, dodajući da je prvi put upozorena na mogućnost novog soja kada su pacijenti s neobičnim simptomima za kovid 19 početkom novembra došli u njenu ordinaciju u Pretoriji žaleći se na jak umor.

Anđelik Kutsi je navodno bila prva južnoafrička doktorka koja je 18. novembra upozorila vlasti na pacijente s novim sojem.

Omikron je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) klasifikovala kao "zabrinjavajući soj".

Evropski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi novi soj mogao znatno da smanjiti efikasnost dostupnih vakcina i poveća rizik od ponovne infekcije.

Kao odgovor na tu vest, mnoge vlade širom sveta obustavile su putničke letove iz nekih južnoafričkih zemalja, uključujući Bocvanu, Lesoto, Mozambik, Namibiju, Zimbabve, Južnu Afriku i Svazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu