Ugrađeno prvo 3D štampano oko

Stiv Verze iz Velike Britanije koji ima 47 godina i inženjer je iz Haknija dobio je levo oko čiju probu za veličinu je imao ranije ovog meseca i time postao prvi pacijent na svetu kome je ugrađeno 3D štampano oko, saopštila je očna bolnica "Moorfields" u Londonu.

Izvor: CNN
Podeli
Foto: HQuality/ Shutterstock
Foto: HQuality/ Shutterstock

Očna bolnica "Moorfields" saopštila je da je 3D protetika prvo potpuno digitalno protetsko oko stvoreno za pacijenta i realnije je od drugih alternativa. Dizajnirano je da ima "jasniju definiciju i stvarnu dubinu do zenice", kažu u bolnici.

Ostale protetske oči se sastoje od šarenice ručno oslikane na disku koji se zatim ugrađuje u očnu duplju.

Međutim, njihov dizajn sprečava da svetlost prođe u "punu dubinu" oka, dodala je bolnica u saopštenju.

Osim što izgleda realističnije, procedura se smatra manje invazivnom.

Postavljanje tradicionalne protetike zahteva da se iz očne duplje uzme kalup, dok se u 3D protetičkom razvoju očne duplje ona skenira digitalno da bi se stvorila detaljna slika.

Verzeovo funkcionalno oko je takođe skenirano kako bi se obezbedilo da oba oka izgledaju isto.

3D slika je zatim poslata u Nemačku na štampanje pre nego što je poslata nazad u Veliku Britaniju, gde ju je završio i polirao okularista iz očne bolnice "Moorfields".

"Bila mi je potrebna protetika od svoje 20. godine", rekao je Verze u saopštenju za javnost i dodao:

"Kada izađem iz kuće, često sam zanao da bacim pogled u ogledalo i nije mi se dopalo ono što sam video. Ovo novo oko izgleda fantastično i, kao zasnovano na tehnologiji 3D digitalne štampe, biće samo bolje i bolje", dodao je on.

Očna bolnica "Moorfields" kaže da 3D štampanje ima potencijal da "prepolovi" vreme potrebno za razvoj protetskog oka, sa šest nedelja na oko dve ili tri.

Portparol bolnice rekao je za CNN da će uskoro početi kliničko ispitivanje koje uključuje više pacijenata.

Profesor Mandip Sagu, koji je vodio projekat u očnoj bolnici "Moorfields" i profesor oftalmologije i očne onkologije na Univerzitetskom koledžu u Londonu, rekao je u izjavi da je "uzbuđen" zbog potencijala nove razvojne metode.

"Nadamo se da će nam predstojeće kliničko ispitivanje pružiti snažne dokaze o vrednosti ove nove tehnologije, pokazujući kakvu razliku ona čini za pacijent", rekao je profesor Sagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu