Šta znamo o novom soju virusa – testovi ne mogu da ga prepoznaju?

Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su naučnici do sada otkrili, rekla je direktorka britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Dženi Haris.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Petak, 26.11.2021.

08:19

Default images
Foto: Depositphotos/ lightsource

"Ovo je najznačanija varijanta koronavirusa koju smo do sada uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na delovanje vakcina", rekla je Dženi Haris, a prenosi BBC.

Radi se o varijanti korone koja je zabeležena u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hongkongu. Nazvana je B.1.1.529 i ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbegava imunitet stečen vakcinama i prebolevanjem.

Dženi Haris je dodala da "naučnici proučavaju koje javnozdravstvene politike bi mogle da ograniče uticaj te varijante".

Kako javlja BBC, Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je putne restrikcije prema Južnoafričkoj Republici i pet susednih zemalja kako bi ograničili širenje nove varijante.

Britanski ministar zdravstva: Ne znam dovoljno o novoj varijanti, ali moramo biti oprezni

"Još uvek ne znamo dovoljno o novoj varijanti identifikovanoj u Južnoafričkoj republici, ali moramo biti na oprezu", rekao je britanski ministar zdravstva.

Rekao je kako je odluka o zabrani letova iz više afričkih zemalja "mera opreza kojom pokušavamo zaštititi naše granice".

Za sada je sekvenciranjem genoma te varijante identifikovan tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspešno da prepoznaju prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hongkongu povezani su s Afrikom.

Izuzetno velik broj mutacija

Varijanta B.1.1.529 izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je delom mogla da zaobiđe imunski odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na spajk proteinu.

Virusolozi sve vreme identifikuju nove varijante kovida 19, ali one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama. Za virus je važno i da je visoko zarazan i da uspešno izbegava imunski sistem.

Iako je reč o malom broju zaraženih, samo desetak, izvoz virusa u Hongkong rađa zabrinutost da bi se kroz međunarodna putovanja varijanta mogla proširiti.

Zvaničnici i naučnici britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prate i istražuju ovu varijantu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: