Crveno meso, saveznik mladolikog izgleda

Naučnici tvrde da bi održavanje zdravog nivoa gvožđa u krvi moglo biti ključ za duži život.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Shutterstock/ hlphoto
Foto: Shutterstock/ hlphoto

Njihovi nalazi mogu da pomognu i da ubrzaju razvoj lekova koji će pomoći u lečenju različitih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući srčane bolesti i demenciju.

Tim stručnjaka nije otkrio optimalnu količinu gvožđa koju bi trebalo da dobijemo kao deo svakodnevne ishrane

Međutim, NHS preporučuje 14,8 mg dnevno za žene od 19 do 50 godina i 8,7 mg dnevno za muškarce starije od 18 godina kao i za žene starije od 50 godina.

"Izuzetno smo uzbuđeni pred ovim nalazima, jer snažno ukazuju na to da visok nivo gvožđa u krvi smanjuje naše godine života. Kontrolom ovih nivoa gvožđa moglo bi se sprečiti oštećenje povezano sa godinama", rekao je analitičar podataka Pol Tajmers sa Edinburškog univerziteta.

Analize o metabolizmu gvožđa takođe mogle bi da objasne zašto su veoma visoki nivoi crvenog mesa bogatog gvožđem povezani sa starenjem i srčanim problemima.

Tokom studije, naučnici su se usredsredili na tri mere biološkog starenja – životni vek, zdravlje i dugovečnost i objedinili su genetske predispozicije.

Biološko starenje

Brzina kojom nečije telo s vremenom opada varira među ljudima i može da pokrene najteže bolesti na svetu, uključujući srčane bolesti, demenciju i rak. Na osnovu njihove analize, tim je precizirao deset oblasti ljudskih genoma za koje se čini da su povezane sa životnim vekom, zdravljem i dugovečnošću.

Pored toga, otkrili su i da su delovi gena vezani za gvožđe ključni u sve tri mere starenja koje su analizirali, a analize su sugerisale da su oni koji su uključeni u metabolizam gvožđa povezani sa zdravim i dužim životom. Međutim, gvožđe u krvi može da utiče i na nečiju ishranu, a prekomerno visoki ili niski nivoi prethodno su povezani sa starosnim stanjima kao što su Parkinsonova bolest, bolest jetre i opadanjem imunog sistema.

Njihov krajnji cilj je da otkriju kako je starenje regulisano i da pronađu načine za poboljšanje zdravlja tokom starenja. Izrada leka koji bi oponašao genetsku kontrolu metabolizma gvožđa mogao bi jednog dana da pomogne u prevazilaženju nekih efekata starenja, ukazao je tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu