Nuspojave hormonske terapije kod trinaestoro dece u Švedskoj

Čak trinaestoro dece je pretrpelo neželjene efekte hormonske terapije promene pola u Švedskoj, navodi nacionalna televizija SVT.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2021.

17:08

Default images
Foto: Shutterstock/Littlekidmoment

U izveštaju objavljenom u sredu, švedska televizija SVT otkrila je da su lekari u Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Stokholmu u maju prekinuli nove hormonske tretmane za decu koja pate od rodne dismorfije zbog zabrinutosti za „potencijalne neželjene efekte“.

Bolnica je u novim smernicama navela da su tretmani kontroverzni i da još uvek nedostaje potpuna naučna potvrda. Podaci o obimu nuspojava i broju pogođene dece nisu objavljeni.

Nakon internog pregleda u bolnici, televizija SVT je sprovela sopstvenu istragu. Kažu da je ukupno trinaestoro dece na neki način "povređeno" na lečenju koje su primili u bolnici.

Jedno dete, Leo, počelo je lečenje blokatorima hormona sa samo 11 godina. Skoro pet godina kasnije Leu je dijagnostikovana osteoporoza i lekari su zabeležili promene na njegovim pršljenovama. Njegov rast je takođe ozbiljno usporen.

„Očigledno je da imamo odgovornost za povrede koje su prouzrokovane lečenjem kod nas“, rekao je Svante Norgren, šef dečje bolnice Astrid Lindgren u Univerzitetskoj bolnici Karolinska za nacionalnu televiziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: