Trudnoća je ozbiljna indikacija za vakcinu: "Tako će se zaštititi i majka i dete"

Trudnice koje obole od koronavirusa su u pet do šest puta većoj opasnosti da završe na respiratoru.

Zdravlje

Izvor: tportal.hr

Četvrtak, 25.11.2021.

14:53

Trudnoća je ozbiljna indikacija za vakcinu:
Foto: Shutterstock/Svetlana Iakusheva

Epidemiološka situacija se svuda u svetu pogoršava, a u poslednje vreme se povećava i broj zaraženih trudnica.

Da trudnice treba da se vakcinišu jer na taj način štite i sebe i bebu, potvrdio je i direktor Kliničkog bolničkog centra Zagreb Ante Ćorušić.

Kako kaže, prema podacima iz SAD-a i Nemačke, gde su sumirali informacije o 235.000 trudnica, od kojih je 35.000 bilo vakcinisano, a da nisu znale da su trudne, nije bilo nekih većih komplikacija i posledica u odnosu na žene iste životne dobi koje nisu vakcinisane, a nisu ni trudne.

On preporučuje vakcinisanje u trudnoći, jer se na taj način žena štiti od bolesti.

"Kovid 19 kod trudnica uzrokuje pet do šest puta veću potrebu za respiratorom nego kod žene iste životne dobi koja nije trudna. Vakcinisanjem se od početka štite majka i dete", istakao je Ćorušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: