Razmatra se još jedan lek u borbi protiv korone

Evropsko regulatorno telo saopštilo da će za nekoliko nedelja doneti odluku o zahtevu za stavljanje na evropsko tržište Merkovog leka protiv kovida 19, molnupiravira u obliku tableta, koji se prodaje pod nazivom lagevrio.

Zdravlje

Izvor: AFP

Sreda, 24.11.2021.

08:49

Razmatra se još jedan lek u borbi protiv korone
Foto: Shutterstock/Fast Speeds Imagery

"EMA je započela procenu zahteva za odobrenje distribucije za oralni antivirusni lek lagevrio (molnupiravir)", navodi Evropska agencija za lekove (EMA) u saopštenju.

"EMA će oceniti korist i rizik Lagevrija u kratkom roku i mogla bi da da svoje mišljenje za nekoliko nedelja ako su predočeni podaci dovoljno pouzdani i potpuni u dokazivanju delotvornosti, neškodljivosti i kvalitetu leka", dodaje se.

Dok se Evropa bori sa novim talasom epidemije, evropsko regulatorno telo je nedavno odobrilo primenu u hitnim slučajevima, što znači pre službenog odobrenja u Evropskoj uniji, Merkove tablete protiv kovida 19 i počelo je ispitivanje za slično odobrenje Fajzerove tablete.

Oba leka se sa nestrpljenjem očekuju, jer su istraživanja pokazala da smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kod rizičnih pacijenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: