Šta ako se oni sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća zaraze kovidom?

Bolest se najčešće kasno dijagnostikuje i nosi teške posledice, uključujući preranu smrtnost, ali šta se dešava sa pacijentima koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća i zaraze se kovidom?

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 20.11.2021.

13:50

Šta ako se oni sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća zaraze kovidom?
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH

Veliki broj pacijenata ne prijavljuje simptome i time otežava oporavak, jer je reč o zapaljenskoj bolesti trajnog suženja disajnih puteva, koja često ostaje zanemarena i nedijagnostikovana duže vreme dok se bolest ozbiljno ne pogorša.

Najčešći simptomi su kašalj, otežano disanje i iskašljavanje, a dijagnoza se potvrđuje spirometrijom. Pacijenti žive sa stalnom pretnjom od akutnog pogoršanja glavnih simptoma koji mogu dovesti do trajnog gubitka plućne funkcije, ali i povećanog rizika od mortaliteta.

Šteta od egzacerbacije hronične opstruktivne bolesti pluća prevazilazi sama pluća, pa se i nakon umerenih akutnih egzacerbacija glavnih simptoma povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija kao što su infarkt miokarda i moždani udar.

Pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća su u posebnom riziku ako se zaraze koronavirusom. Oni imaju povećan rizik od teških komplikacija i većeg mortaliteta od kovida 19 infekcije jer kovid dodatno oštećuje već kompromitovani respiratorni sistem.

Pacijentima se preporučuje vakcinacija protiv kovida, ali i drugih respiratornih zaraznih bolesti poput gripa i pneumokoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: