Šta ako se oni sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća zaraze kovidom?

Bolest se najčešće kasno dijagnostikuje i nosi teške posledice, uključujući preranu smrtnost, ali šta se dešava sa pacijentima koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća i zaraze se kovidom?

Izvor: slobodnadalmacija.hr
Podeli
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH
Foto:EPA/ LUONG THAI LINH

Veliki broj pacijenata ne prijavljuje simptome i time otežava oporavak, jer je reč o zapaljenskoj bolesti trajnog suženja disajnih puteva, koja često ostaje zanemarena i nedijagnostikovana duže vreme dok se bolest ozbiljno ne pogorša.

Najčešći simptomi su kašalj, otežano disanje i iskašljavanje, a dijagnoza se potvrđuje spirometrijom. Pacijenti žive sa stalnom pretnjom od akutnog pogoršanja glavnih simptoma koji mogu dovesti do trajnog gubitka plućne funkcije, ali i povećanog rizika od mortaliteta.

Šteta od egzacerbacije hronične opstruktivne bolesti pluća prevazilazi sama pluća, pa se i nakon umerenih akutnih egzacerbacija glavnih simptoma povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija kao što su infarkt miokarda i moždani udar.

Pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća su u posebnom riziku ako se zaraze koronavirusom. Oni imaju povećan rizik od teških komplikacija i većeg mortaliteta od kovida 19 infekcije jer kovid dodatno oštećuje već kompromitovani respiratorni sistem.

Pacijentima se preporučuje vakcinacija protiv kovida, ali i drugih respiratornih zaraznih bolesti poput gripa i pneumokoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 76 idi na stranu